Secretarul de stat in MAI Raed Arafat acuza „ofensiva mediatica” a noilor generatii de aparate pentru „fumat fara fum”, declarand ca „modul de prezentare al acestor produse este unul inselator si manipulator”. El spune ca daca se permite promovarea acestor „noi aparate ale mortii” riscam ca numarul fumatorilor sa creasca.

„In final se promoveaza fumatul care este prezentat in mod tendentios ca fiind mai putin daunator sanatatii daca acesta se face utilizand noile tehnologii promovate lipsind studiile si doveziile pertinente si independente care sa sustina aceste informatii false!”, scrie secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.

„Cert este ca in cazul in care nu vom actiona urgent sa stopam promovarea in public a noilor aparate ale mortii si al acestui mod de fumat, riscam ca numarul fumatorilor sa creasca prin recrutarea generatiilor tinere care sa inceapa sa utilizeze direct acest nou mod crezand ca este mai putin nociv pentru sanatatea lor”, afirma Raed Arafat.

El spune ca este convins la nivelul Uniunii Europene se discuta deja de masurile ce trebuie luate, „insa nu stiu daca noi trebuie sa asteptam pana se ia o decizie acolo”.

Secretarul de stat insista si intr-un comentariu la postarea sa, adaugand ca promovarea acestor aparate este facuta doar pentru ca producatorii de tutun sa recupereze din piata pierduta.

„Dupa cativa ani o sa ne luptam sa convingem generatiile viitoare de fumatori de tigari incalzite sau inhalatorii de vapori din dispozitive cu lichide ce contin substante toxice sa se lase din cauza risurilor care vor fi descoperite pe parcursul anilor. Asa a fost si cu tigarile clasice. Ele au fost promovate agresiv ignorand efectul lor nociv si insistand ca ele nu dauneaza sanatatii pana ne-am trezit intr-o catastrofa mondiala in domeniul sanatatii publice”, adauga el.

Postarea integrala

In ultimii ani, pe plan mondial, s-a castigat teren fata de ofensiva fabricantilor si a comerciantilor de tutun. Am reusit sa interzicem reclama la produsele de tutun si promovarea acestora in spatiul public, protejand in mod deosebit copiii si generatiile tinere; am reusit sa interzicem fumatul in spatiile publice, iar directivele Europene continua sa apara cu masuri din ce in ce mai consistente impotriva acestui pericol public.

Din pacate nu putem sa nu observam in ultimele luni revenirea ofensivei mediatice a comerciantilor de tutun prin reclame agresive pentru “fumatul fara fum” folosind sisteme de incalzire a tigarilor care contin tutun.

Studiile despre efectele acestui mod de fumat inca sunt la inceputul lor iar comerciantii de tutun pretind ca acest mod ar fi mai “sanatos” decat fumatul clasic. Chiar daca ar fi asa, revenirea la promovarea agresiva a tutunului sub noua forma de fumat nu va avea impact doar asupra fumatorilor clasici. Promovarea atinge si copiii si tinerii care inca nu au inceput sa fumeze iar fumatul, indiferent sub ce forma, este un pericol pentru sanatatea publica si este pericol pentru orice persoana care il practica precum si pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistam neputinciosi la revenire la o ofensiva similara cu cea din anii 90, inaintea interzicerii promovarii tutunului, cand promovarea avea ca tinta tinerii si copiii care reprezintau viitoarea clinetela a comerciantilor de tutun.

FDA-ul din SUA, o agentie federala cunsocuta pentru modul in care isi analizeaza deciziile cand permite noi produse in SUA, a stabilit ca este posibil ca pentru fumatorii actuali sa fie mai bine acest mod de fumat decat cel clasic, insa nu au acceptat ce pretinde fabricantul si anume ca ele duc la un risc diminuat pentru cei care folosesc acest mod de fumat in ce priveste riscurile la imbolnavri si mortalitate crescuta considerand ca aceste riscuri raman si in acest caz.

Cert este ca in cazul in care nu vom actiona urgent sa stopam promovarea in public a noilor aparate ale mortii si al acestui mod de fumat, riscam ca numarul fumatorilor sa creasca prin recrutarea generatiilor tinere care sa inceapa sa utilizeze direct acest nou mod crezand ca este mai putin nociv pentru sanatatea lor. Sunt convins ca la nivelul UE se discuta deja masurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive insa nu stiu daca noi trebuie sa asteptam pana se ia o decizie acolo.

Primul pas la acest moment este interdictia totala de promovare in public a acestor produse si cu cat intarziem cu atat impactul asupra generatiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul inselator si manipulator. In final se promoveaza fumatul care este prezentat in mod tendentios ca fiind mai putin daunator sanatatii daca acesta se face utilizand noile tehnologii promovate lipsind studiile si doveziile pertinente si independente care sa sustina aceste informatii false!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.