Aproape fiecare angajat viseaza sa ajunga sef, insa te-ai intrebat vreodata de ce tocmai acei oameni incompetenti ajung in functii de conducere? Uneori ii vezi in multinationale, alteori in politica sau chiar si in medicina.

Uneori dam vina pe societate si nepotisme, alteori pe noroc sau aroganta.

Cand seful sau liderul echipei manifesta aroganta si/sau lipsa de respect si incearca sa para ca stie totul, sa stii ca n-o face neaparat intentionat. si in niciun caz nu vorbim despre noroc.

Putini oameni stiu ca acest fenomen atat de larg raspandit are un nume: Efectul Dunning-Kruger, un efect care se manifesta in lumea intreaga si n-are nicio legatura cu norocul sau ghinionul fiecaruia, noteaza forbes.com.

Sa intelegem de ce oamenii incompententi ajung in functii de conducere, citind acest studiu:

“in anul 1999, psihologii Justin Kruger si David Dunning de la Cornell University, au publicat rezultatele unor serii de studii, in care au investigat masura in care indivizii sunt constienti de limitele competentei sau incompententei lor. Studiile au fost inspirate dintr-un caz real in care un spargator de banci a jefuit in timpul zilei doua banci din Pittsburg, aparent fara sa faca niciun efort sa-si ascunda identitatea. Dupa ce a fost prins de politie, spargatorul a parut foarte surprins de acest lucru pentru ca el isi acoperise fata cu SUC DE LaMaIE. Aparent, spargatorul era convins ca sucul de lamaie intins pe fata il va face invizibil camerelor video de supraveghere.”

Kruger si Dunning n-au ramas indiferenti acestei intamplari si au hotarat sa investigheze legatura dintre limitele abilitatilor unor indivizi de a se evalua corect si nivelul lor de incompetenta.

Astfel, cei doi psihologi au aplicat o serie de teste prin care au evaluat atat performanta indivizilor in domenii ca intelegerea umorului, rationamentului si structurilor gramaticale, cat si abilitatea acestora de a-si autoevalua corect performanta.

Rezultatele au aratat ca indivizii cei mai incompetenti si-au supraestimat in mod dramatic competentele in fiecare dintre cele trei domenii in care au fost evaluati, iar indivizii care au obtinut scoruri mari la teste si-au subestimat competentele.

Psihologii au ajuns la concluzia ca indivizii care au competente scazute nu numai ca isi supraestimeaza competentele, dar nici nu sunt capabili sa inteleaga competentele altora.

Asa ca, atunci cand seful, managerul sau liderului echipei din care faci parte vrea sa para mai destept decat e, nu intelege de ce iti ia mai mult sau mai putin sa rezolvi un task, nu e deschis unor idei noi, nu-ti evalueaza corect munca si nici nu apreciaza ceea ce faci bine, aminteste-ti ca e posibil sa sufere de efectul Dunning Kruger.

Mai devreme sau mai tarziu, incompetenta se vede, insa o persoana competenta fara abilitatile celui care sufera de efectul Dunning Kruger are slabe sanse sa ajunga intr-o functie de conducere. Atata vreme cat nu reusesti sa-ti evaluezi corect aptitudinile, nu vei reusi sa-i convingi de asta nici pe cei care te angajeaza. De aceea vei intalni atatea persoane incompetente in functii de conducere, iar tu nu vei reusi niciodata!

Sursa: exquis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.