Premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca, prin intermediul programelor PNDL, a fost scoasa tara din noroaie si ca din cele aproape 12.700 de investitii, peste 10.000 au fost in mediul rural. In urma cu doar o saptamana, TVR a difuzat un reportaj din Vulcana Bai cu copii care se chinuiau sa ajunga prin noroaie la scoala.

La intrunirea Asociatiei Comunelor din Romania, Viorica Dancila a declarat ca este nevoie de politici coerente si adaptate spatiului comun european si ca trebuie gasite impreuna.

„Avem nevoie de politici unitare coerente, adaptate spatiului comun european si pentru aceasta trebuie sa gasim impreuna solutiile necesare pentru dezvoltarea comunitatilor pe care cu onoare le reprezentati. Anul trecut am participat in premiera la acest eveniment si am prezentat principalele obiective pe care atat eu, cat si Guvernul pe care il conduc dorim sa le indeplinim cu privire la sustinerea autoritatilor locale, in special cele din mediul rural si astfel permiteti-mi sa va prezint o scurta informare cu privire la realizarile noastre din anul 2018. Succesul programului PNDL 1, introdus de ministrul Dezvoltarii din acea vreme, domnul presedinte Liviu Dragnea, mi-a dat certitudinea ca acesta trebuie continuat. Astazi avem PNDL, programul de care depind sansele de dezvoltare a multor comunitati. Cu ajutorul acestor programe am scos tara din noroaie, ca sa ma exprim mai plastic”, a spus Viorica Dancila.

Ea a precizat ca peste 70 la suta din finantarea din PNDL 1 si din PNDL 2 a fost directionata catre comune.

„Asa cum stiti, peste 70% din finantarea atat din PNDL 1, cat si din PNDL 2 a fost directionata catre comune, demonstrand astfel ca modernizarea satului romanesc nu mai e doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete puse in practica. Astfel din 12.681 obiective de investitii, in mediul rural sunt finantate 10.387 in valoare de 34,25 miliarde lei. Printre investitiile in mediul rural avem 2.689 sisteme de alimentare cu apa si canalizare, 1.776 unitati de invatamant, din care 880 de crese si gradinite si 3.948 drumuri, poduri si podet”, a explicat premierul.

Reportaj TVR pe 10 februarie: „Copii ingropati in noroaie”

Pe 10 februarie, in urma cu doar o saptamana, TVR a difuzat un reportaj despre cum se chinuie copiii din comuna Vulcana Bai sa ajunga, prin noroaie, la scoala.

„Acesti copii nu sunt la capatul lumii, ci la numai 30 de km de Targoviste, in comuna Vulcana Bai. Se lupta cu noroiul in fiecare zi ca sa mearga la scoala. Alexandru este in clasa a VIII-a si coboara zilnic prin noroi spre scoala. Este cel mai mare si ii ajuta si pe ceilalti copii sa nu alunece in mocirla.

Copiii isi cara incaltaminte si haine de schimb, pentru ca soferul microbuzului care ii duce la scoala nu ii lasa sa urce murdari. Cand se intorc acasa, urca cu greu dealul in care se afunda pana la genunchi in noroi.

In timp ce oamenii se zbat in noroaie, administratia locala ridica din umeri de ani buni. Au pietruit din cand in cand, insa drumul nu a fost reparat niciodata. Si nici nu pare ca va fi.

Si in comuna buzoiana Manzalesti, drumurile sunt atat de pline de noroi, incat doar boii pot trage masinile care se impotmolesc, informa TVR, conform Aktual24.