Proteste fara precedent ale procurorilor si judecatorilor din toata tara au avut loc vineri. Magistratii au protestat in numar mare fata de modificarile facute prin OUG de Tudorel Toader la Legile Justitiei, modificari care afecteaza independenta justitiei si statul de drept din Romania.

Unele parchete si judecatorii au anuntat si suspendarea activitatii incepand de saptamana viitoare, in anumite perioade in care vor solutiona doar urgentele. Acolo unde au protestat, iesind pe treptele institutiilor unde lucreaza, magistratii au fost sustinuti de cetateni, care au scandat „Rezistati, nu cedati!” sau „Cinste lor, cinste magistratilor”.

Circa 200 de magistrati protesteaza, in tacere, pe treptele Curtii de Apel Bucuresti. Magistratii doar stau pe trepte, unii au foi in maini, pe care scrie independenta sistemului judiciar.

Totusi, scandari puternice se aud la protestul magistratilor bucuresteni, insa acestea se aud de pe partea cealalta a drumului, unde s-au adunat 100-150 de cetateni, care ii sustin pe magistrati. Acestia striga „Rezistati, nu cedati”, „Cinste lor, cinste magistratilor”.

Procurorii din Iasi s-au alaturat si ei protestelor si au decis sa isi suspende activitatea in perioada 25 februarie-1 martie. Procurorii vor purta banderole albe pe brate si vor protesta in fata institutiei, in aceasta perioada urmand a fi primite doar cauzele urgente, informeaza Ziarul de Iasi.

De asemenea, Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi a decis organizarea unui protest in data de 25 februarie, la ora 14, in fata tribunalului. Se solicita respectarea Constitutiei Romaniei in procesul de legiferare prin intermediul ordonantelor de urgenta, precum si respectarea de catre autoritatile statului a recomandarilor Comisiei de la Venetia, GRECO si MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea si functionarea unui stat de drept.

Si procurorii valceni s-au declarat in unanimitate impotriva Ordonantei prin care Guvernul a modificat legile Justitiei. Ei si-au insusit si au adoptat si cele 11 revendicari formulate de Forumul Judecatorilor din Romania. „Adunarea Generala a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalului Valcea si-a insusit si a adoptat cele 11 revendicari/declaratii de principiu comunicate de Forumul Judecatorilor din Romania (…) si intelege sa mandateze aceasta organizatie pentru a reprezenta procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea, in discutiile cu autoritatile”, se arata intr-un comunicat citat de Agerpres.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au iesit in strada in fata Palatului Dicasterial inarmati cu mesaje scrise pe coli de hartie: Stop ordonantelor date peste noapte!, Pentru o Justitie independenta! Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii! Stimati colegi, nu uitati: magistratii pot protesta! Independenta!, scrie Opinia Timisoarei.

Cativa timisoreni au venit sa ii sustina cu aplauze furtunoase. Le-au transmis: Cinste lor, cinste magistratilor! Nu cedati!

Tot vineri dupa-amiaza, Adunarea Generala a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis a decis suspendarea activitatii ca forma de protest fata de modificarile legislative in domeniul justitiei, in perioada 25 februarie – 1 martie.

Magistrati din Timisoara protesteaza, in fata Palatului Dicasterial, fata de modificarile la Legile Justitiei, facute prin ordonante de urgenta initiate de Tudorel Toader. Sunt si timisoreni care au venit sa-i sustina, aplaudandu-i, scrie jurnalista Melania Cincea.

Potrivit acesteia, Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a decis suspendarea activitatii.

Mai multi magistrati din Oradea au protestat, pentru a doua zi, pe treptele Palatului de Justitie. Ei au afisat mesaje cu „Stat de drept”, „Independenta” sau „Constitutie”.

Aproximativ 20 de procurori din Constanta protesteaza in fata Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta. Printre ei sunt si doi procurori DNA: Andrei Bodean (38 de ani), seful interimar al DNA Constanta, si Sorin Constantinescu (43 de ani), fostul sef al ST Constanta in perioada 2012-2018, potrivit info-sud-est.ro.

Trecatorii s-au oprit sa ii aplaude pe procurori si au striga t”Cinste lor, cinste lor, cinste magistratilor!”.

Presedintele Curtii de Apel Cluj, Denisa Baldean, sustine ca suspendarea activitatii unei instante nu este o solutie constructiva, reprosand magistratilor Tribunalului Cluj ca nu i-au cerut parerea atunci cand au decis acest lucru, potrivit Mediafax.

„In opinia mea, nu este o solutie constructiva, nu ne va permite sa obtinem ceea ce dorim sa obtinem, ca un anumit act normativ, in anumite limite, sa nu produca efecte juridice.

Colegii nu m-au contactat pana acum ca sa imi ceara parerea cu privire la actiunile pe care vor sa le intreprinda, eu le-am transmis punctul meu de vedere.

Am o buna comunicare cu colegii de la Judecatorie, am fost la bilanturile lor, ne-am intalnit, pe de alta parte, nu poti interzice judecatorului sa aiba un punct de vedere bine conturat si sa il manifeste asa cum considera ca poate si doreste sa se manifeste la un moment dat.

Deci nu interzic lucrurile acestea si nici nu as putea, nici nu as avea cum. In plus, judecatorii nostri au o personalitate bine conturata, sunt oameni inteligenti si sunt convinsa ca ei cred in ceea ce fac”, a spus judecatorul Denisa Baldean.

Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a transmis ca in cadrul Adunarii Generale s-a decis in unanimitate suspendarea activitatii cu publicul in perioada 25 februarie – 1 martie.

Judecatorii si grefierii de la mai multe instante din tara sustin ca nu mai au acces la site-ul Facebook de pe calculatorul legat la reteaua IT a Ministerului Justitiei. Asta in contextul in care mai multi magistrati si personal auxiliar fac parte din grupuri in care se discuta situatia instantei si probleme din Justitie.

„Parchetele nu aveau acces la acest site/aplicatie de mai multa vreme, din motive de securitate. In instante a fost blocat accesul in timpul zilei de ieri”, au explicat surse din cadrul instantelor pentru Ziare.com.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, procurorii din acest parchet au decis, cu unanimitatea celor prezenti, insusirea in integralitate a punctului de vedere al Sectiei pentru procurori din CSM.

„Modificarile intempestive aduse Legilor Justitiei prin ordonanta de urgenta, fara consultarea Consiliului Superior al Magistraturii si a corpului de magistrati, au un impact major asupra capacitatii Ministerului Public, in ansamblul sau, de a-si aduce la indeplinire indatoririle constitutionale”, arata Parchetul, intr-un comunicat remis Ziare.com.