Despre proteina de origine animala toate tratatele de oncologie serioase spun ca favorizeaza instalarea unui cancer. Aceeasi poveste este cu zaharul,” a explicat dr. Chirila.
Alte realitati cumplite: Romania e pe primul loc in Europa la incidenta a trei tipuri de cancere: de plaman, de col uterin si de creier. Tot pe primul loc suntem si la mortalitatea prin cancer. In Romania sunt 480.000 de bolnavi de cancer, adica 1 la 40. La noi, perioada de la diagnosticare si pana la moartea bolnavului este cea mai scurta din Europa.
Si, totusi, exista scapare. “Nu numai incidenta mare si mortalitatea prin cancer, ci si o treime din cancere pot fi evitate prin adoptarea unui stil de viata echilibrat.
Nu fumati!
Fumatul este cancerigen prin mai multi factori: nicotina, aditivii chimici numiti sosuri in industria tutunului (in numar de peste 600 care definesc anumite branduri de tigari) care sunt arsi la 800 de grade celcius si ingerati in tigari dezvolta factorii cancerigeni si Poloniul radioactiv, pe care tutunul il absoarbe din sol.
“Romania are incidenta cea mai mare la cancerul pulmonar dintre toate tarile europene. Este simplu de inteles, pentru ca si incidenta fumatului, la persoanele adulte din Romania este de 27%. Un sfert din populatia Romaniei fumeaza zilnic 2, trei euro. Cancerul de plamani este o boala care raspunde foarte greu la tratamentele oncologice si, singura masura eficienta cu adevarat si mult mai ieftina este sa evitam fumatul. 80% din bolnavii de cancer pulmonar sunt fumatori. Diferenta de 20% de cancere sunt persoane expuse la pulberi din aer. De exemplu, Bucurestiul este cel mai poluat oras cu pulberi dintre toate capitalele europene. Profilaxia este un „tratament” mult mai eficient”, a explicat Pavel Chirila, precizand ca “toti factorii oncogeni care sunt prezentati in carte au o perfidie iesita din comun. Ei declanseaza cancerul dupa o perioada de 20-30 de ani de greseli. Asta se intampla si cu fumatul si si cu unele alimente. Nu dau cancer pe loc”.