Acasă Sanatate Obiceiul alimentar care a triplat imbolnavirile de cancer la colon dupa Revolutie!

Obiceiul alimentar care a triplat imbolnavirile de cancer la colon dupa Revolutie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Numarul de cazuri de cancer de colon s-a triplat in ultimii 25 de ani  potrivit directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Mircea Diculescu.

„Cancerul de colon este pentru noi o framantare foarte mare. La ora actuala incercam sa dezvoltam un protocol de screening in cancerul colo-rectal adica de a putea sa depistam cazurile care ar putea sa evolueze in cancer colo-rectal si cazuri care pot sa fie tratate in asa fel incat sa prevenim acest tip de cancer. Populatia trebuie sa fie informata si sa se duca sa faca colonoscopie. (…) Colonoscopia, in clipa de fata, se poate face aproape in orice oras mare din tara. (…) Numarul de cazuri de cancere de colon s-a triplat in ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres National de Gastroenterologie Hepatologie si Endoscopie Digestiva, organizat de Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva, arata doctorulzilei.

Potrivit acestuia, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesanatoase, insa nici regimurile restrictive nu sunt indicate.

„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider ca omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adica sa manance din toate. Regimurile foarte restrictive pot sa duca la carente nutritionale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat. Sa incercam sa nu mergem la fast food, sa mancam cel putin un fel de mancare calda pe zi, sa incercam sa incetam ca popor sa mai sarim micul dejun. Cand ajungem acasa mancam pentru toata ziua. Este cel mai prost obicei cu putinta. Sa incercam sa mancam sanatos. Microbiota poate sa isi revina, sa mancam iaurturi, alimente care sa fie cat mai aproape de bio”, a mai spus medicul.

seful Sectiei a III-a Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Liana Gheorghe, a afirmat ca numarul de calorii „trebuie controlate”.

„Sa rezistam la tentatii. Sa fim intotdeauna activi. Educatia in societate conteaza”, a afirmat medicul, recomandand populatiei controale periodice, chiar daca starea de sanatate este buna.

La randul sau, medicul gastroenterolog Anca Trifan a sustinut ca obezitatea este un factor important care poate conduce la cancer hepatic, dar si la unele tipuri de cancere digestive, pancreas, colon hepatic.

„Nu poti sa ii spui unui copil sa nu manance la fast food sau sa nu manance dulce ca oricum va manca. Trebuie sa ii oferi altceva care sa fie la fel de atractiv si in acelasi timp in spatele fiecarui produs sa ii oferi educatia necesara”, a adaugat Trifan.