Procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale a fost suspendata de catre MApN, anunta ministerul. Potrivit MApN, departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, in temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii, de natura sa afecteze realizarea interesului national de securitate in ceea ce priveste Programul de inzestrare esential „Corveta multifunctionala”.

Potrivit MApN, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achizitie aferenta Programului de inzestrare esential „Corveta multifunctionala”, a prezentat ministrului apararii nationale un raport de informare cu privire la acest subiect.

„Astfel, secretarul de stat a adus la cunostinta faptul ca Departamentul pentru Armamente, prin semnatura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, in temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii, de natura sa afecteze realizarea interesului national de securitate in ceea ce priveste Programul de inzestrare esential „Corveta multifunctionala””, transmite ministerul.

MApN mai transmite si ca „la aceasta data, exista un litigiu pe rolul Curtii de Apel Constanta prin care santierul Naval Constanta S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franta si santierul Naval Constanta S.A.”, solicita „anularea in tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamenteaza derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achizitie, pana la clarificarea aspectelor semnalate”.

Reamintim ca Armata ar trebui ca pe 12 ianuarie sa anunte cine ar urma sa fie constructorul selectat pentru a construi patru corvete multifunctionale in Romania si modernizarea si inarmarea celor doua fregate Type 22, dupa ce decizia a fost amanata de mai multe ori la finele anului trecut.

Procesul de achizitie a corvetelor pentru Fortele Navale a fost deja anulat o data in urma cu doi ani, iar actuala procedura e deja in intarziere, desi nevoile marinei la Marea Neagra sunt urgente. Actuala procedura de achizitie a fost demarata la final de 2017, inceput de 2018 prin adoptarea Hotararii de Guvern 48/2018.

Care sunt ofertantii care s-au calificat si ce solutii au propus:

  • Naval Group – nava Gowind 2500 si solutii de inarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica si rachete anti-nava Exocet. Pret ofertat (pe surse): 1,2 miliarde de euro
  • Damen – corveta Sigma 10514 cu solutii de inarmare americane: rachete anti-nava Harpoon de la Boeing, rachete de aparare anti-aeriana de la Raytheon, sonar de la General Dynamics si sistem tactic Thales. Pret ofertat (pe surse): 1,25 miliarde de euro.
  • Fincantieri – o corveta bazata pe clasa Abu Dhabi – denumita Abu Dhabi Enhanced – si solutii de aparare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica si rachete anti-nava Exocet. Pret ofertat (pe surse): 1,34 miliarde euro.

Detaliile tehnice ale procedurii de achizitie a corvetelor:

  • Valoare estimata (maxima): 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA.
  • Procedura de achizitie are ca factor de departajare pretul cel mai mic, atata timp cat cerintele tehnice solicitate de statul roman sunt indeplinite de ofertanti.
  • Navele vor trebui construite in Romania in decurs de sapte ani, iar prima trebuie livrata dupa doar trei ani de la contractare.
  • Componenta de offset: modernizarea si inarmarea celor doua fregate Type 22 – Regele Ferdinand si Regina Maria.
  • Conditii tehnice de baza: sa poate sa lupte in cel putin doua medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-nava) si sa poata sa opereze intr-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar si drone.