Accidentul Vascular Cerebral (AVC) esteuna dintre afectiunile cu cea mai mare rata de deces, dar cu toate acestea statul nu pare foarte preocupat iar educatia in acest sens este aproape inexistenta. Suprasolicitarea, stress-ul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul si fumatul sunt printre factorii care conduc societatea catre inevitabilul AVC. Asa se face ca la ora actuala statisticile arata ca AVC-ul este pe locul doi in Romania la cauza de deces, dupa bolile cardiovasculare. In Romania, anual 60.000 de oameni sunt sunt diagnosticati cu AVC si doar unul din trei pacienti ajung sa se recupereze complet. Diagnosticul si tratatamentul facut in timp util influenteaza major sansele de supravietuire si de recuperare ulterioara.

„Toti ar trebui sa stim asta. Trebuie invatata in toate scolile din Romania impreuna cu multe alte notiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educatie pentru sanatate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieti dar asteapta de prea mult timp sa fie adoptata. Pana cand parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege“, atrage atentia medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum recunosti un AVC? Formula FAST poate salva viata celui de langa tine: 1. F (face=fata): Rugati pacientul sa zambeasca. Semne de alarma: Fata nu e simetrica sau gura e cazuta intr-o parte. 2. A (arms=brate): Rugati pacientul sa-si ridice simultan bratele. Semn de alarma: unul dintre ele ramane mai jos 3. S (speech=vorbire): Rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta. Semne de alarma: dizartie (dificultati in vorbire) sau afazic (nu isi gaseste cuvintele). 4. T (time=timp): Rapiditatea interventiei este esentiala. Sunati imediat la 112 sau transportati pacientul de urgenta la spital.

Semnele sau simptomele apar de regula rapid: senzatie de slabiciune, amorteli sau furmicaturi la nivelul fetei sau membrelor. Probleme de vorbire sau de inlegerea cuvintelor, tulburari de echilibru, confuzie, tulburari de comportament, pareze sau paralizie, tulburari de comportament, si pot merge pana la coma si stop cardiorespirator.

Lucrurile esentiale care va pot salva viata 1. Renuntati la fumat. 2. Dormiti suficient. 3. Mancati sanatos. 4. Faceti miscare. 5. Control medical periodic. 6. Tratati corect diabetul, bolile de inima si depresia. 7. Atentie la excesul de alcool. Accidentele vasculare cerebrale apar la varste din ce in ce mai mici, chiar sub 30 de ani, si nu mai sunt apanajul varstelor inaintate.

sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.