Acasă Stirile zilei Previziunile lui Oreste pentru anul 2018. Acestea sunt punctele de presiune la...

Previziunile lui Oreste pentru anul 2018. Acestea sunt punctele de presiune la care trebuie sa fim atenti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Jurnalistul Oreste Teodorescu dezvaluie intr-o analiza pe oreste.tv care sunt punctele de presiune ale anului 2018 din punct de vedere geopolitic

Pentru a putea intelege mai bine, premisele dinamicii globale ale lui 2018, sa observam, cateva „seminte” plantate anul trecut, ce vor deveni „fruct” in urmatoarele 365 de zile. Voi incepe cu alegerea lui Trump in SUA, care a schimbat radical politica externa americana, inlocuind paradigma de sustinere si impunere a ordinii liberale internationale cu predicate ale conservatorismului, care vor redefini pozitia de Jandarm planetar al „Unchiului Sam”.

Administratia de la Washington a recurs, anul trecut, la cateva decizii menite sa schimbe din temelii filosofia geopolitica americana, impusa dupa 1945:

  • Iesirea din Acordul de liber schimb transpacific, semnat alaturi de alte 12 state (TPP
  • Iesirea din acordul Acordul climatic global de la Paris.
  • Abandonarea Acordului transatlantic de liber schimb si investitii dintre SUA si UE (TTIP)
  • Rediscutarea Acordului de schimb liber dintre SUA, Canada si Mexic (NAFTA)
  • Iesirea din Acordul nuclear al Marilor Puteri cu Iranul, unde SUA era cosemnatara, din 2015 cu Anglia, Franta, Germania, Rusia, China si restul tarilor membre UE (JCPOA)
  • Decizia unilaterala a lui Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala statului Israel, condamnata la unison de catre Adunarea Generala a ONU

Reflectand putin asupra acestor date, putem trage concluzia, ca incepand cu 2017, administratia Trump si-a propus reducerea influentei prin abandonarea treptata a rolului de „natiune lider”, fapt ce a declansat tensiuni, neincredere si chiar clivaje intre anumite state occidentale si politica externa americana.

Sa trecem acum, in revista, impulsurile Federatiei Ruse, care vor modela, indubitabil, realitatea geopolitica din 2018.

  • Kremlinul a reusit anul trecut sa devina un jucator important in cele trei regiuni care asigura resursele materiale necesare impunerii politice: Pacificul, Orientul Mijlociu si Europa de Est.
  • Negocierea situatiilor tensionate din Coreea de Nord, Siria si Ucraina va impune Rusia fie ca mediator interesat fie ca actant-combatant.
  • Razboiul Hibrid declansat de Rusia, ca initiatoare a paradigmei Euroasiatice si mai ales ca alternativa la nord-atlantismul liberal, a reusit, prin propaganda, fake news si alte persuasiuni mascate sa destabilizeze increderea dintre stat si cetatean in majoritatea statelor occidentale.
  • Guvernele din SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Spania au afirmat oficial ca au suficiente date care sa demonstreze amestecul serviciillor secrete de la Moscova in treburile interne si mai ales in procesele electorale din tarile lor.

Anul 2017, a fost pentru Uniunea Europeana unul complicat dar care a stabilizat politici democratice si liberale in urma alegerilor electorale din Franta, Germania, Olanda si Austria, unde partidele nationalist-extremiste nu au intrat la guvernare.

  • Initiativa materializata anul trecut se va concretiza probabil in 2018. Europenii au lansat ideea formarii unei armate comune, care sa nu mai depinda atat de mult de logistica si tehnologia SUA.
  • Germania si Franta si-au propus ca din 2018, Europa sa integreze un proiect comun de securitate si aparare care sa permita o mai mare autonomie fata de americani, dar capabila sa reactioneze eficient in fata oricarei provocari.

Sa amintim ca 2017 a fost un an special pentru Coreea de Nord, care a reintrat in atentia internationala prin accelerarea programului nuclear si care a obligat China sa isi transparentizeze temele de politica externa.

  • Situatia din Coreea de Nord a condus la o racire spectaculoasa intre Washington si Beijing.

Desigur, s-au intamplat multe alte scenarii la scara globala, dar am considerat ca cele notificate pana acum, reprezinta cele mai importante ingrediente care vor da sens si „gust” anului pe care il vom parcurge cu totii. E limpede pentru toata lumea ca, in raportul cauza-efect, 2018 se defineste ca o perioada de adancire a faliilor deja create, de multiplicare si intensificare a tensiunilor internationale, ceea ce ne arata punctul de maxima vulnerabilitate, epicentrul ratarii istoriei, care este RAZBOIUL.
Sa vedem, asadar, care ar fi cele mai semnificative teze care vor pune in dinamica planeta in 2018:

  • Confruntarea dintre Liberalism (NATO-UE-SUA) si I-liberalism (Rusia-China-Iran, la care se adauga Turcia) va trece intr-o noua etapa, si mai tensionata.
  • Schismele din Orientul Mijlociu se vor adanci periculos. Israelul va redeveni un jucator activ si militant, Iranul se va confrunta cu situatia interna foarte complicata, in care tot mai multi tineri vor pune la indoiala regimul ayatolahului Khamenei.
  • China va deveni principala locomotiva a economiei geopolitice, profitand de „reforma structurala a regimului Trump”, insa se va confrunta cu vulnerabilitatea economiei interne.
  • SUA isi vor reconsidera pozitia fata de nucleul dur al UE (Franta si Germania), pe care le vor lasa ceva mai expuse fata de binomul euro-asiatic: China si Rusia, dar isi vor intari prezenta militara si economica in flancul estic al NATO, cu precadere in statele care gazduisec scuturi anti-racheta, precum Polonia, Tarile Baltice si Romania.
  • Tarile industrializate din Occident vor atinge rapid, maximul de crestere economica, dupa care vor intra in recesiune.
  • Germania se va confrunta cu instabilitatea politica, iar Anghela Merkel se va afla in cea mai vulnerabila situatie din cele patru mandate de cancelar pe care le-a avut pana acum.
  • Brexitul va intra intr-o faza mult mai concreta, declansand tensiuni economice majore intre Londra si Bruxelles.
  • In Spania, criza autonomiei Cataluniei va continua, obligand guvernul madrilean sa se gandeasca chiar la scenariul federalizarii tarii, fapt ce va redinamiza extremismul in tari precum Belgia, Italia, Franta, Romania si Scotia.
  • Rusia va continua sa agreseze prin razboi hibrid statele din Estul Europei, marcand confruntarile dintre statul de drept (justitie independenta, economie libera, politici participative) si statul paralel (oligarhie, coruptie, politie politica).
  • Reimpunerea lui Putin ca presedinte al Rusiei, va declansa un camp de lupta intern intre fidelii regimului, osificati la butoanele tarii si tinerii care au avut sansa sa studieze si sa inteleaga si alte modele politice, nemultumiti de coruptia, autoritarismul si ineficienta economica a unui regim revenit la principiile calauzitoare ale URSS.
  • China va profita de recesiunea economica prin care va trece planeta si se va intari ca investitor si finantator pe pietele occidentale, mai ales in domenii precum: sisteme bancare, infrastructura, tehnologii de varf, comunicatii, resurse naturale, etc.

Am lasat la urma, Romania, intrucat noi oricum suntem obisnuiti sa fim ultimii in orice fel de clasament. Anul 2018 va adanci Razboiul pentru Justitie concretizand si mai tare cele doua tabere aflate in conflict. Este posibil sa existe alegeri anticipate”, conchide Oreste.

Sursa: oreste.tv