Guvernatorul Bancii Poloniei, Adam Glapinsk, a declarat ca, pentru Polonia, ar fi mai bine sa aiba o rata de crestere de 3% pentru o lunga perioada de timp decat sa ne dezvoltam ca Romania, a carei economie a crescut cu 8% anul trecut. Acolo, la un moment dat, cresterea poate incetini puternic si, pe medie, in cativa ani va fi mai mica.

„Nu exista nicio sansa ca Banca Centrala Europeana sa decida rapid majorarea ratelor dobanzilor.

Suntem intr-o democratie si nu putem interzice folosirea criptomonedelor. Dar in acelasi timp nu vrem ca investitorii sa-si investeasca banii in tranzactii cu risc ridicat. In Davos, aproximativ o treime din conversatiile mele aufost pe tema criptomonedelor. Surprinzator de mult. Din fericire, exista tot mai multe companii care se asigura ca au solutii care impiedica utilizarea criptomonedelor pentru spalarea de bani sau pentru crearea unor mecanisme piramidale. Banca centrala trebuie sa investeasca sume mari de bani pentru a crea departamente si unitati specializate care sa monitorizeze aceste riscuri.

Guvernatorul Bancii Poloniei, Adam Glapinsk, a declarat intr-un interviu acordat Gazeta Prawna ca bogatia din lume este distribuita inegal si nu va fi distribuita uniform.

„Acestea sunt calitatile capitalismului. Este dificil sa ai o piata libera fara toate consecintele pe care le aduce aceasta. Limitarea inegalitatilor este necesara, dar nu va avea loc ca urmare a influentei mecanismelor de piata spontane, numai datorita actiunii statului si a unei legislatii adecvate in domeniul impozitelor si cheltuielilor publice. Unii spun ca o economie ar merge bine fara interventia statului. Dar este clar ca intr-o astfel de tara, in cativa ani ar aparea o revolutie si un sfarsit al democratiei. Un astfel de sistem s-ar autodistruge. Democratia noastra este reglementata de proceduri democratice si trebuie sa ne asiguram in mod constant ca nivelul inegalitatii nu este prea ridicat”, transmite Hotnews.

Adam Glapinski este profesor de stiinte economice. E guvernator din iunie 2016, inainte de asta el fiind membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Poloniei. Dupa 1990, el a detinut multe functii importante in administratia publica, inclusiv ministru al constructiilor si al economiei. A fost deputat si senator si apoi consilier al presedintelui Lech Kaczynski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.