Presa din Belgia dedica un amplu articol Romaniei, dupa criticile aduse de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la adresa Romaniei. Profesorul de stiinte politice de la Universitatea libera din Bruxelles, Jean-Michel De Waele, arata ca actualul Guvern nu are alte preocupari decat sa-i scape de inchisoare pe politicienii coalitiei de guvernare.

”Guvernul roman este concentrat complet pe afacerile de coruptie din sanul guvernarii si incearca sa evite inchisoarea, pentru o parte dintre membrii sai. Este singurul lucru de care este interesat in prezent. Asadar, pot exista indoieli ca afacerile europene vor avea prioritate, in timp ce unele masuri de pe agenda Guvernului roman risca sa fie sanctionate de Comisia Europeana.”, arata Jean-Michel De Waele, profesor de stiinte politice, informeaza Digi24.

Profesorul de stiinte politice de la Universitatea libera din Bruxelles ii da dreptate presedintelui Comisiei Europene, dupa ce Jean Claude Juncker a declarat ca executivul de la Bucuresti nu a inteles pe deplin ce presupune sa detii presedintia europeana.

Jean-Michel De Waele, profesor de stiinte politice: Obiectivul acestui Guvern este de a impiedica trimiterea la inchisoare a unui anumit numar de politicieni sau ministri, fie ca asteapta o condamnare, fie ca au fost condamnati, si ca atare, sa revizuiasca sistemul judiciar din Romania, in afara standardelor UE. Este doar una dintre probleme, printre altele, ca gestionarea fondurilor europene, dar si faptul ca Romania nu este centrul lumii.

Intrebarea, pentru analistii politici, este cat va mai dura pana cand marile familii politice europene vor lua masuri fata de derapajele de la statul de drept, nu doar in privinta Romaniei, ci si a altor state ca Ungaria sau Austria.

Jean-Michel De Waele, profesor de stiinte politice: Partidul Social Democrat din Romania face parte din Partidul Socialistilor Europeni, asa cum Viktor Orban (cunoscut pentru pozitiile sale extremiste) este membru al Partidului Popular European. A venit vremea ca partidele politice belgiene, membrii marilor organizatii sau ai marilor familii politice europene sa ia masuri ferme.