Acasă Stirile zilei Premiera! Romanii au inventat un parizer care inlocuieste complet aditivul cancerigen!

Premiera! Romanii au inventat un parizer care inlocuieste complet aditivul cancerigen!

0
6

Patru profesori de la Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galati au inventat parizerul fara adaos de nitrit. Alimentul facut cu carne de porc si srot de catina a fost premiat deoarece in compozita sa nu se mai gaseste azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat in industria carnii.

Parizerul a fost premiat la Salonul International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca deoarece in compozita sa nu se mai gaseste azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat in industria carnii pentru fixarea culorii.

Produsul cu care galatenii au atras atentia generala este un parizer din carne de porc cu srot de catina, fara adaos de nitrit. Practic, profesorii galateni au reusit sa scoata din compozitia produsului din carne un aditiv considerat periculos pentru sanatate. Rezultatul a venit la capatul a 40 de ani de cercetare, spun reprezentantii facultatii galatene.

”Am eliminat unul dintre cei mai injurati aditivi, azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen, am reusit sa-l eliminam din clasa de produse de carne. Poate produsul va avea rezultate in productie. De 40 de ani, la facultate incercam sa obtinem acest rezultat, in timp am reusit sa diminuam cantitatea de azotit rezidual in produsele de carne. Acest brevet de inventie reprezinta o solutie aplicabila in industria romaneasca”, a spus decanul Facultatii de stiinta si Ingineria Alimentelor, Petru Alexe.

Produsul bio fara coloranti si conservanti are valabilitatea de cel mult 28 de zile. Acesta nu are un gust diferit, in comparatie cu parizerul traditional, si poate fi fabricat in toate unitatile existente fara a fi nevoie de investitii suplimentare.

„Fluxul tehnologic a fost unul simplu, nu a necesitat modificari absolut deloc, produsul poate fi aplicat de maine in orice unitate procesatoare din industria carnii. Nu necesita achizitionarea altor echipamente, este acel flux clasic, simplu, doar schimband , inlocuind aceste ingrediente”, a declarat profesorul Cristian Dima, unul dintre inventatorii parzierului fara adaos de nitrit.

Produsul a luat nastere dupa un an de teste in laboratorul Facultatii de Ingineria Alimentelor, iar ideea utilizarii catinei bogata in proteine si fibre le-a venit celor patru profesori in mod intamplator.

„Noi la facultate pana acum nu am folosit srotul de catina in alte produse alimentare. Ideea de a-l valorifica a pornit si de la faptul ca in ultimul an si jumatate am extras multa catina… Obtinand o cantitate destul de mare de srot ne-am gandit sa o valorificam”, a spus profesorul Liliana Mihalcea.

Pentru inventia lor, galatenii au luat medalia de aur si un premiu special al juriului Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca. De asemenea, la sfarsitul lunii aprilie, la Brasov, produsul in curs de brevetare va fi prezentat in cadrul unei intalniri a producatorilor de carne din Romania, scrie Mediafax.

Loading...