In vremuri in care autoritatile par tot mai preocupate de poluare si de incalzirea globala o analiza atenta poate duce la constatarea ca tot ceea ce ne inconjoara este o sursa de poluare.

Ultima descoperirea a cercetatorilor arata ca substantele chimice din produsele de consum utilizate zi de zi, cum ar fi sapunul, reprezinta o sursa majora de poluare a atmosferei comparabila cu cea a gazelor de esapament.

Sapunurile elibereaza o cantitate semnificativa de produse petrochimice si „concureaza” cu transportul ca poluator major al aerului in marile orase. Poluarea atmosferei se afla pe locul cinci in lume printre riscurile pentru sanatate. Autoritatile din multe tari sunt supuse presiunii de a asigura un aer curat. Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta din Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei din SUA indica faptul ca substantele chimice toxice din mediul urban nu provin doar din transport.

Oamenii de stiinta au examinat contributia compusilor organici volatili la poluarea aerului. Acestea sunt substante chimice care pot produce atat particule fine, cat si ozon. Ele sunt continute de multe produse utilizate frecvent, cum ar fi cernelurile, adezivii, agentii de curatare, produsele de ingrijire personala, solventii, parfumurile, pesticidele obtinute din produse petroliere.

Potrivit oamenilor de stiinta americani, aceste produse zilnice sunt responsabile pentru jumatate din compusii organici volatili din orasele industriale. Rezultatul este surprinzator, deoarece doar aproximativ cinci procente din titei sunt rafinate pentru produse chimice de consum, iar din 95% sunt produsi combustibili.

Cap Limpede: Cu toate acestea… sa nu trageti concluzia ca nu este bine sa utilizati sapunul… ar putea fi la fel de daunator pentru cei din jur.

sursa: Rador

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.