Un adevarat dezastru de mediu a luat nastere in judetul Maramures prin nepasarea autoritatilor care inchid ochii la deversarile in raul Lapus de ani de zile. Potrivit unei prime estimari aproximativ trei tone de pesti morti si un intreg ecosistem afectat. Sunt consecintele celei mai grave poluari accidentale pe raul Lapus, judetul Maramures, din ultimii 12 ani. Deversarea de ape de la mina Baiut de marti dimineata a compromis, pe urmatorii 5 ani, si aria protejata Cheile Lapusului. Joi dimineata prefectul judetului Maramures si mai multi specialisti de mediu s-a dus acolo sa evalueze pagubele.

Cheile Lapusului sau Defileul Lapusului este unul din cele mai impresionante defilee din Romania si a fost clasificat Sit Natura 2000, cu 25 de kilometri declarati rezervatie naturala.

Suntem cam la jumatatea sitului si ceea ce se vede in apa sunt urmele apelor de mina care s-au scurs de la Baiut. Asta e un dezastru!”, este convins Leon Lazar, secretarul Asociatiei “Cheile Lapusului”.

In numai cateva ore, ca urmare a sufocarii cu metale grele, aproximativ 3 tone de peste si puiet din raul Lapus au murit – aproximativ 90% din fauna piscicola – exact in perioada de prohibitie a faunei piscicole.

Asta e un peste de anul trecut, asta a murit. Astia ne mai trebuie de-aici incolo 5 ani. E vorba de scobar, in cea mai mare parte scobarul, cleanul, mreana, avatul”, explica Leon Lazar.

Daca unii dintre localnici s-au grabit sa ii culeaga direct din albia raului, specialistii au inteles imediat gravitatea situatiei. „Cand am vazut culoarea apei… pai, daca mi s-a lipit de mana. Am luat pestele in mana, s-au lipit degetele de mana si un miros de metale grele ce nu l-ai putut suporta. S-au gasit pesti mari, s-a gasit peste si pana la un kilogram„, sustine Mircea Blenche, paznicul Asociatiei “Cheile Lapusului”.

Poluarea nu a afectat doar fauna piscicola din raul Lapus, ci si intreg ecosistemul.

„Avem mai multe specii de pasari care se hranesc cu pestii din acest areal. Aici ma refer la starcul cenusiu, la pescarusul albastru, specii ocrotite. Avem cateva familii de castor care, bineinteles, vor migra in alte zone”, e de parere Viorel Coroian, presedintele Asociatiei “Cheile Lapusului”.

Ca urmare a deversarii de ape de la mina Baiut si drumul judetean Cavnic-Baiut a fost afectat pe o portiune de 500 de metri. Costurile pentru refacerea lui se ridica la aproximativ 220 mii de lei.

sursa: digi24.ro

foto: ziarmm.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.