Acasă Sanatate O planta misterioasa din Romania are potentialul de a salva vieti!

O planta misterioasa din Romania are potentialul de a salva vieti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O planta misterioasa din Romania, care nu spune mai nimic oamenilor, are potentialul de a salva milioane de vieti. Ea se gaseste in zonele deluroase si montane ale tarii noastre, multi dintre noi nestiind ce proprietati magice detine.

Este vorba de asa numitul spanz (Helleborus sp) o planta despre care se vorbeste tot mai mult in ultimul timp, si pe care specialistii o vad in viitorul apropiat un adevarat leac minune contra cancerului, potrivit descopera.ro.

Extrem de apreciat, controversat, dar fara doar si poate insuficient studiat, spanzul este o planta care are potentialul de a salva milioane de vieti.

Din punct de vedere sistematic si strict botanic, spanzul apartine familiei Ranunculaceae, genului Helleborus, care cuprinde aproximativ 20 de specii de spanz, multe dintre ele crescand si in Romania. Numele de Helleborus provine din greaca veche si trimite cu gandul la puternicele proprietati vindecatoare ale plantei, cunoscute fara indoiala si de antici, caci „elein” insemna rana, iar „bora” hrana. Este o planta erbacee si in ciuda denumirilor de trandafir de iarna si trandafirul Craciunului, date de catre occidentali, spanzul nu are nicio legatura cu trandafirii propriu-zisi, care apartin familiei Rosaceae.

Plantele din genul spanzului sunt originare din Europa si Asia, si cea mai mare concentrare de specii se intalneste in Balcani si Carpati. De obicei, in tara noastra spanzul creste la altitudinea de peste 500 metri. Este o planta cu rizom lung si radacini puternice. Are o tulpina dreapta, nu mai inalta de 50 centimetri. Frunzele sunt mari, cu 5-7 lobi. Florile sunt mari, cu miros specific si culoarea petalelor variabila in functie de specie, de regula acestea fiind verzi, rosu-purpurii, albe sau rosu-violaceu inchis.

Spanzul este una dintre plantele erbacee cu inflorirea cea mai timpurie intre toate speciile care cresc la noi in tara, caci infloreste primavara devreme, de regula in lunile februarie-martie. In fitoterapeutica, sunt folosite mai ales radacinile si rizomii.