Acasă Sanatate Mararul era utilizat inca din Egiptul Antic dar abia acum oamenii inteleg...

Mararul era utilizat inca din Egiptul Antic dar abia acum oamenii inteleg adevarata lui valoare terapeutica!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Efectele terapeutice ale mararului au fost mentionate inca din Egiptul Antic. Cea mai importanta calitate a mararului este legata de faptul ca impiedica retentia de apa, stimuland astfel activitatea rinichilor.

„Mararul actioneaza foarte eficient la nivel intestinal, avand un puternic efect antispastic. Calmeaza durerile abdominale, limiteaza acumularea de gaze si scuteste nou-nascutul de colici. Este bine de stiu ca semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu din tot regnul vegetal. O lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei”, sustine dr. Denisa Zaharia, medic de familie, conform adevarul.

Si durerile usoare de dinti pot fi alungate cu marar, aceasta fiind recunoscut si ca un remediu eficient pentru improspatarea respiratiei.

 

Bun diuretic, amelioreaza anxietatea si epuizarea nervoasa

Bogat in potasiu, sodiu si sulf, mararul este un foarte bun diuretic. Amelioreaza anxietatea si epuizarea nervoasa, insomia, tulburarile digestive si intareste unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4% calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C.
Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.

Putina lume stie insa ca acesta poate fi folosit cu success nu doar in salate si mancaruri, ci si la ingrijirea danturii. Aceasta planta curata in profunzime dintii si gingiile, reusind sa opreasca inmultirea bacteriilor responsabile de infectiile gingivale si de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentara, mestecarea frunzelor de marar putand calma durerile.

 

Stimuleaza sistemul digestiv

„Sub forma de infuzie, mararul stimuleaza sistemul digestiv, semintele opresc sughitul, durerile de cap, tusea, stimuleaza lactatia, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor, are actiune de antiseptic intestinal si chiar imbunatateste starea de spirit a celor depresivi”, completeaza specialistul.

Uleiul esential de marar, adaugat in ceai combate gazele intestinale si balonarea. Este eficace impotriva durerilor menstruale, a colicilor si a problemelor hepatice. Cei care sforaie pot pune seara cateva picaturi de ulei de marar pe un propsop asezat pe perna.