Pericolele nestiute din brânzeturi

Prezente in mod obisnuit in alimentatia noastra, branzeturile nu reprezinta totusi un aliment esential supravietuirii.Cu cat sunt mai procesate, adica au multa sare si grasime, cu atat se indeparteaza de formula necesara organismului, nefiind recomandate. Branzeturile contin proteine de inalta valoare biologica, cu toti aminoacizii esentiali, pe care organismul nu ii poate sintetiza, si mari cantitati de minerale care se absorb cu usurinta. Consumate zilnic, in cantitati mici, branzeturile, alaturi de alte produse lactate, contribuie la functionarea optima a organismului.

"Un dezavantaj major al branzeturilor il constituie continutul crescut de grasime (grasimi saturate si colesterol) care din punct de vedere caloric transforma branza intr-un concentrat de energie. Continutul de grasime este diferit in cadrul aceluiasi sortiment de branza, de aceea este bine ca, citind eticheta, sa alegi varianta cu mai putina grasime, diferenta de gust fiind insesizabila. Aceasta trebuie evitata in special de cei cu dislipidemii (trigliceride sangvine si colesterol crescute)“

spune Mihaela Bilic, medic specialist in boli de nutritie si diabet.

VEZI DEZAVANTAJELE IN PAGINILE URMATOARE:

1. Contin multa grasime in compozitie Cu cat cantitatea de zer din branza este mai mica, cu atat este mai mare cantitatea de grasime. Cascavalul sau branza topita nu au o valoare nutritiva mai mare fata de variantele "light“ de telemea, ricotta, branza proaspata sau perlele de branza, insa grasimea continuta le creste considerabil aportul caloric.
2. Sunt foarte concentrate in calorii Fiind un aliment bogat in lipide, lipsit de fibre si sarac in glucide, nu dau satietate, ci dimpotriva, stimuleaza apetitul. Pentru echilibrarea substantelor nutritive, trebuie asociate cu carbohidratii simpli (fructe) sau complexi (paine, mamaliga, cartofi, paste fainoase, legume).
3. Provoaca alergii Branzeturile tip camembert, parmezan, brie sau cu mucegai albastru sunt bogate in tiramina, o substanta provenita in urma procesului de fermentatie. La persoanele sensibile, aceasta poate provoca reactii alergice. Femeile insarcinate si cei care sunt alergici la penicilina trebuie sa evite branzeturile cu mucegaiuri din familia Penicillium (camembert, Roquefort), deoarece pot actiona ca agent alergen si pot declansa o reactie imuna.
4. Interactioneaza cu medicatia antidepresiva Branzeturile in saramura, fermentate sau cu mucegai sunt bogate in tiramina si histamina, care interactioneaza cu substantele active ale medicamentelor si pot determina cresteri periculoase ale tensiunii arteriale.
Pagina urmatoare ...
19 aug 10:20Cap Limpede
Loading...