Pe modelul "tara arde si Daea se piaptana! Ministrul spune ca-i vine sa sara imbracat in apa cand vede cormoranii: "Nu sunt dispus ca Romania sa devina gradina zoologica"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, miercuri, la Braila, ca nu este dispus ca Romania sa devina „gradina zoologica”, referindu-se la faptul ca 22 de tari au cerut derogare pentru cormorani, dar tara noastra, inca nu. Daea a spus ca ii vine sa intre imbracat in apa cand vede un cormoran.

Ministrul Petre Daea a declarat, presei, ca efectivele de cormorani s-au inmultit foarte mult in Europa si trebuie promovate masuri, in conditiile in care pierderile de peste sunt uriase. Acesta sustine ca in Romania cormoranii mananca de trei ori mai mult peşte decat obtin fermierii din acvacultura.

„Trebuie sa se ia masuri de catre Comisia Europeana pentru ca efectivele de cormorani in Europa s-au inmultit ingrijorator. in 25 de ani numarul a crescut de 24 de ori, ajungandu-se la minimum 1,8 milioane de exemplare. Romania face parte din tarile care sunt grav afectate. La nivelul Uniunii Europene pierderea cantitatii de peşte prin consumul zilnic al acestor pasari care se hranesc numai cu peşte este de 300.000 de tone. in Romania cormoranii mananca de trei ori mai mult peşte decat obtin fermierii din acvacultura. Şi dumneavoastra ati avut aici un fermier care spunea sa mergem sa vedem cum la ora actuala sunt in jur de 100 de cormorani in amenajarea pe care o are. Eu am spus ca nu merg, pentru ca ma indeamna sa intru dupa ei imbracat”, a declarat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a mai spus ca va cere derogare de la Comisia Europeana pentru a vana cormorani, astfel incat Romania sa nu se transforme in „gradina zoologica”.

„Sunt solutii foarte clare, le vom prezenta, echilibram efectivele. Prin masurile specifice pe care le-au luat şi alte tari. Facem ce trebuie, ce au facut şi alte tari. 22 de tari au cerut derogare de la Comisie, din nefericire Romania nu a cerut. (…) Aş vrea sa intelegeti ca eu nu sunt dispus ca Romania sa devina gradina zoologica”, a precizat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a vizitat, miercuri, santierul pe care se lucreaza la modernizarea unor mari sisteme de irigatii.

6 mar 21:36Cap Limpede