In lunea de dupa Duminica Tomii se sarbatoreste Pastele Blajinilor, sarbatoarea celor adormiti.
In folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti si sub numele de rohmani. Pastele blajinilor este o sarbatoare populara care nu are o randuiala specifica in tipicul bisericesc. In credinta ortodoxa se pune accent si pe cultul mortilor. Pastele blajinilor sau Pastele mortilor ori Pastele Mic reprezinta in sine amintirea tuturor celor ce au adormit intru Domnul, fie ei pregatiti – spovediti, impartasiti si cu lumanare – sau nepregatiti. Credinciosii depun ofrande pe morminte, bocesc mortii, impart pomeni, intind mese festive in cimitir, langa biserica sau la iarba verde. Aceasta sarbatoare este marcata in Banat, Transilvania, Bucovina si Maramures.
Sarbatoarea este un prilej deosebit de comemorare a mortilor, este o zi in care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Invierii, impreuna cu cei dragi, plecati dintre noi. Se crede ca de Pastele Blajinilor sufletele mortilor sunt libere si pot gusta din mancarurile pregatite special pentru ei si date de pomana.
Astfel, oamenii isi imaginau ca pot petrece Pastele cu mosii si stramosii ”aici”, prin venirea spiritelor mortilor cand se deschid mormintele si cerurile la Joimari sau separat, oamenii ”aici” si Blajinii ”acolo”, dar cu alimente si bautura expediate prin diferite tehnici de oamenii de ”aici”.
Credintele despre blajini sunt multe si contradictorii. Blajinii, oameni blanzi si pasnici, s-ar afla intr-o lume indepartata, la varsarea Apei Sambetei in Sorbul Pamantului. Ei sunt anuntati ca a sosit Pastele de catre oameni, care arunca in apele curgatoare coji de oua sparte in timpul inrositului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pasca). Se spune ca Blajinii ar fi reprezentari ale oamenilor primordiali sau ale stramosilor, ca ei ar fi luat parte la facerea lumii si ca, de atunci, sustin stalpii de sprijin ai Pamantului. Crestinismul i-a adoptat transformandu-i intr-o categorie aparte. Au calitati morale deosebite, precum bunatatea, blandetea si simplitatea, care-i fac adevarate modele pentru oameni. Ei sunt foarte buni la suflet, credinciosi, blanzi si intelepti. Se crede ca Blajinii se bucura foarte mult de aceasta sarbatoare si de legatura dintre ei si oameni, care se mentine prin intermediul acestui praznic.
De asemenea, exista credinte populare conform carora blajinii sunt cei care nu au apucat sa treaca marea, atunci cand Moise a despicat apele sau ca sunt suflete ale pruncilor care au murit nebotezati. Ei traiesc in lumea de dincolo, dar pastreaza legatura cu lumea noastra, iar in Duminica Tomii sufletele lor sunt slobozite. Ei sunt milosi si devotati lui Dumnezeu, dar nu stiu sa socoteasca. De aceea, la sat, femeile arunca pe ape curgatoare coji de oua inrosite, pentru ca sa afle si mortii ca este Pasti, dar ei primesc vestea mai tarziu, abia in Duminica Tomii.
Sursa: agerpres.ro