Alesii vor sa modifice numele tututor localitatilor care au i din „i”, astfel incat acestea sa se scrie cu „a” in locul literii „i”. Ideea este a Partidului Social Democrat care in acest sens a depus la Camera Deputatilor si un proiect legislativ. Modificarea vine insa la pachet cu o birocratie excesiva pentru cetatenii localitatilor vizati de modificarile amintite, care ar fi pusi pe drumuri pentru a-si reface toate actele precum carte de identitate, contractul casei sau pasaportul, atrag atentia specialistii.

„Nu vad scopul acestei modificari. Romania are un milion de alte probleme. Practic, pui pe drumuri sute de mii de oameni pentru ca toate actele trebuie schimbate. E un intreg tavalug absolut inutil pentru ca n-a stabilit nimeni ca „i” nu este bun. E folosit in limba romana, chiar nu vad sensul pentru o asemenea actiune. Sunt, din punctul meu de vedere, bani pierduti si de administratia publica, dar si de populatie”, este de parere sociologul Alfred Bulai.

Potrivit acestuia, shimbarea denumirii unei localitati ar trebui facuta la nivel local, printr-un referendum care sa-i implice pe cetatenii respectivi. „Chiar si cand schimbi denumirea unei strazi prespune ca toti oamenii care stau acolo trebuie sa-si schimbe actele pentru ca ele nu mai corespund. in general, numele acestea de localitati sau de strazi se schimba rar tocmai pentru a nu pune in dificultate oamenii. Societatea are nevoie de timp ca sa se obisnuiasca. E o recomandare pe care o fac cei de la Academia Romana, nu are nicio legatura cu legea. La momentul respectiv fiecare localitate putea sa isi aleaga daca vrea sau nu sa isi schimbe denumirea”, a completat Bulai. La randul sau, psihologul Daniel David spune ca decizia de a folosi grafia „a” nu e una rea, dar ca va fi destul de greu de implementat. „tine de obisnuinta. Partea buna este ca mare parte din populatie scrie deja asa. Ramane de vazut ce alte implicatii are o astfel de decizie”, a aratat Daniel David.

conform proiectului de lege, „in cazul unitatilor administrativ-teritoriale” care contin in denumirea acestora litera „i”, aceasta se va inlocui cu litera ”a”, prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotararea Adunarii Generale a Academiei Romane, din 17 februarie 1993, privind revenirea la „a” si „sunt” in grafia limbii romane”. La baza proiectului legislativ sta insa si motivatia ca lista cu numarul de municipii, orase, comune si sate nu a mai fost actualizata de foarte mult timp. „Pe de-o parte, initiativa legislativa vine si aduce la zi situatia unitatilor administrativ teritoriale din Romania intr-un singur cadru. Pe de alta parte, se doreste folosirea regulilor Academiei Romane”, a declarat, pentru „Adevarul”, parlamentarul Florin Buicu, precizand ca proiectul de lege se afla pe masa Camerei Deputatilor, in calitate de prima camera sesizata.

in ceea ce priveste modificarea actelor pentru cetatenii care locuiesc in localitatile vizate de modificari, parlamentarul PSD, unul dintre initiatorii proiectului de act normativ, spune ca doar noile documente ale cetatenilor vor fi eliberate cu noua titulatura. „Cele care sunt acum emise raman valabile pana la momentul expirarii”, a punctat Buicu. Parlamentarul a mai explicat ca prin intermediul acestui proiect se parcurge o etapa tehnica premergatoare procesului de reorganizare administrativ-teritoriala. „intre anii 1968 – 1989 au existat niste acte normative prin care o serie de orase au devenit municipii, o serie de comune au devenit orase. in momentul in care aceste modificari au avut loc s-a intamplat si ca o parte din localitatile care in denumirea de baza erau cu „a”, ele au fost trecute cu „i”. Toate modificarile au fost aprobate in 1990. Acum venim si stabilim clar cate municipii, cate orase, cate comune si sate sunt in structura fiecarui judet”, a conchis parlamentarul PSD, citat de Adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.