Papa Francisc ar putea merge cu Dacia in vizita din Romania!

Autoritatile romane pregatesc masuri exceptionale pentru vizita Papei Francisc in Romania. Planul de securitate a fost pus la punct de Comandamentul operativ, special creat pentru acest eveniment, iar pana pe 11 aprilie va avea loc si o repetitie generala.

Suveranul Pontif va fi pazit, si de vestita Garda Elvetiana, care il va insoti in tara noastra. La intalnirile publice, Papa Francisc, se va deplasa cu doua papa-mobile. Se poarta discutii, ca unul dintre vehicule sa fie o Dacie blindata, construita special pentru aceasta ocazie.

Papa Francisc va sosi in Romania pe 31 mai. In acea zi se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis si cu Patriarhul Daniel. Tot atunci, Sfantul Parinte va saluta multimea pentru prima data in tara noastra.

Unul dintre cele mai pazite locuri va fi Catedrala Mantuirii Neamului. Aici crediciosii il vor putea vedea pe suveranul pontif, care va rosti o rugaciune. intreg momentul va fi dechis publicului.

De la Bucuresti, suveranul pontif va merge pe 1 si pe 2 iunie la Iasi, la Blaj si la Sanctuarul de la sumuleu Ciuc. in aceste localitati, transportul sau va fi asigurat de doua papa-mobile blindate. Autoritatile romane poarta discutii cu cele de la Vatican ca unul dintre vehicule sa fie o masina Dacia.

Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti: ″stim ca Papa Francisc este imprevizibil si jucaus. si ne putem astepta ca Papa sa se apropie de oameni. Nimeni nu isi doreste sa il tina departe de Sfantul Parinte, ci dimpotriva. Vrem ca oamenii sa fie cat mai aproape de Papa.”

Pentru fortele de securitate asta echivaleaza cu o desfasurare uriasa de forte. Tocmai de aceea in orasele in care va ajunge Papa, vor fi trimise trupe suplimentare. Mai multe institutii pun la punct planul misiunii.

Comandamentul Operativ pentru vizita Papei este localizat la sediul SPP. Aici se intalnesc in fiecare zi reprezentantii ai Ministerului de Intere sau ai SRI. Planurile de securitate pentru fiecare pas facut de Papa in Romania sunt deja facute. Pana pe 11 aprilie, va avea loc si o repetitie generala la fata locului. Oficialii incearca sa depisteze in acest mod eventuale hibe din planul de protectie.

Papa va fi pazit si de Garda Elvețiana, celebrii soldati de la Vatican. Acestia asigura protectia suveranilor pontifi de cinci secole.

Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti: “Este o obisnuinta pentru vizitele papale ca Papa sa fie insotit de jandarmi sau de Garda Elvetiana. Nu vor purta celebrele costume, vor fi in civil dar vor fi acolo.”

De cele mai multe ori, in vizite, papa este protejat prin metoda cercurilor concentrice. in jurul lui sunt trei cordoane formate din agenti in uniforma, dar si sub acoperire.

Aceasta este a doua vizita papala in Romania. Tot in luna mai, dar in 1999, sosea la Bucuresti Papa Ioan Paul al-II-lea. si atunci masurile de securitate au fost severe. Securitatea a fost sporita dupa tentativa de asasinat la adresa Papei, din anul 1981. intre multimea de credinciosi si Papa Ioan Paul al-II-lea, a existat atunci un gard uman format din soldati.

Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti colaboreaza cu autoritatile romane pentru a pune la punct toate detaliile vizitei. Acestia spera ca planul de securitate sa fie construit mai atent decat au fost scrise comunicatele de presa, unde numele papei a fost scris gresit.

Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti: “Papa Francisc este Papa Francisc si atat. Nu Papa Francisc intai.”

Sursa: stirileprotv

20 mar 23:34Cap Limpede