Oreste Teodorescu stie ce-i trebuie Romaniei! Pilda jurnalistului care te va pune pe ganduri!

Jurnalistul Oreste Teodorescu stie ce-i trebuie Romaniei. Minte…mult mai multa minte. Iar mintea se cultiva cel mai bine prin sah.

"O veche legenda indiana ne poveste cum inventatorului jocului de sah, Sissa ben Dahir, i-a fost oferita – de catre regele indian Shirham – o recompensa, la alegere, drept rasplata pentru minunata inventie.

“Maiestate, nu vreau cine stie ce bogatii lumesti, dati-mi doar un bob de grau pentru prima patratica a tablei de sah, doua boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra patratica… si tot asa, pana ce toate cele 64 de patrate ale tablei vor fi acoperite de grau. Regele, mirat si incantat ca i se cere atat de putin, a batut din palme si a poruncit sa i se aduca un sac de grau, pentru a indeplini cererea vicleanului matematician. Dar, spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperita. La fel s-a intamplat si cu sacii care au fost adusi pe urma, au fost goliti tot mai repede. si intr-adevar, abia atunci si-a dat seama regele ca Sissa ben Dahir i-a cerut un numar neinchipuit de mare de boabe de grau, rezultatul progresiei geometrice” - fragment din Legenda sahului", conchide Oreste Teodorescu.

5 mar 20:06Cap Limpede
Loading...