Trecerea la ora de vara este unul dintre cele mai discutate subiecte in ultima perioada, atat la nivel european, cat si in Romania. Pe plan national exista deja un proiect de lege privind renuntarea la trecerea la ora de vara, care a fost depus in Senatul Romaniei.

Initiatorul sustine ca, potrivit Parlamentului European, aceasta trecere la ora de vara are efecte negative asupra sanatatii.

„Potentialele efecte negative inclusiv asupra sanatatii populatiei ale modificarii bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitandu-se prin vot majoritar o rezolutie la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vara”, precizeaza initiatorul in expunerea de motive, deputatul PMP Marius Pascan.

Parlamentul European a cerut recent Comisiei Europene o evaluare ”in profunzime” a avantajelor si dezavantajelor schimbarii orei in mod semestrial si sa prezinte ”daca este necesara” o revizuire a directivei care o organizeaza in cadrul Uniunii Europene.

Insa niciun stat membru UE nu poate pune capat in mod unilateral practicii de a da ceasurile cu o ora inainte in timpul lunilor de vara, fiind nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.

Finlanda face lobby la UE pentru eliminarea orei de vara

Guvernul Finlandei face lobby pentru eliminarea procedurii de trecere la ora de vara in Uniunea Europeana, dupa ce, in 2017, peste 70.000 de finlandezi au semnat o petitie in acest sens, transmite Agerpres, care citeaza AP.

Ministrul finlandez al Transporturilor si Comunicatiilor, Anne Berner, a anuntat intr-un mesaj pe Twitter ca obiectivul Guvernului “va fi abandonarea acestei practici intr-o maniera uniforma la nivelul UE”.

Finlandezii se declara nemultumiti de aceasta practica pentru ca nu vad care sunt beneficiile pentru ei. in Finlanda, soarele nu apune timp de 73 de zile consecutive in perioada verii, iar in timpul iernii soarele nu rasare timp de 51 de zile in zona de nord a Finlandei.

Legislatia Finlandei obliga Parlamentul sa ia in considerare orice petitie care are cel putin 50.000 de semnaturi.

Ora de vara in Romania

si in Romania, ora de vara este corelata cu orarul de vara practicat in statele Uniunii Europene.

Ora oficiala de vara, ora Europei Orientale la care trece tara noastra in noaptea de sambata spre duminica, a fost introdusa in Romania pentru prima data in 1932, potrivit Agerpres. Pana in 1939, a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00, si prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ore locale).

Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

in 1979, Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar, in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.

Unde se aplica ora de vara

Pe continentul european, schimbarea se face in toate tarile, cu exceptia Islandei, Belarusului si Rusiei. Schimbarea nu este insa simultana in toate tarile, din cauza diferentei de fus orar. in unele tari, trecerea se realizeaza in prima duminica a lunii aprilie.

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala a Soarelui si de reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda intr-o satira, in care mentiona ca s-ar realiza o economie de lumanari prin folosirea luminii de dimineata a soarelui. Ideea folosirii orei de vara este atribuita neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a sustinut ca ar avea nevoie de mai multa lumina pentru a studia insectele si a venit cu aceasta idee in 1895.

Schimbarea orei a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa.

Cine a introdus prima data ora de vara

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. Pentru o perioada mai indelungata, a fost aplicata in SUA, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national (“Daylight saving time” – DST sau “summer time”), din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea orei de vara. De atunci, ora de vara a ramas stabilita pe o perioada de sapte luni, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna.

Printre tarile care au reintrodus recent ora de vara se afla Haiti, in 2017, renuntase ultima data in 2015; Tonga, in 2016, renuntase in 2002, Chile, in 2016, dupa ce renuntare in 2015; Mongolia, in 2015, renuntase in 2016, Iordania, in 2014, dupa ce renuntase in 2012. Alte tari care au renuntat, fara a reveni sunt: Armenia (2011), Libia (2013), Rusia (2014), Egipt (2015), Uruguay (2015), Azerbaidjan (2015).

Exista multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar, potrivit www.timeanddate.com.

China a utilizat experimental ora de vara in perioada 1986-1991. De asemenea, tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica aceasta ora, deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.