Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a inceput o ancheta cu privire la violentele Jandarmeriei din 10 august si cere explicatii Guvernului Romaniei pentru folosirea fortei impotriva demonstrantilor pasnici, in urma unei petitii initiate de comunitatea Declic, prin care peste 80 000 de persoane au cerut Natiunilor Unite ”investigarea si sanctionarea abuzurilor Jandarmeriei Romane la mitingul Diasporei”.

„Persoana noastra de contact de la ONU ne-a instiintat cu privire la corespondenta purtata cu Ministerul Afacerilor Externe din Romania pe tema incalcarii drepturilor omului la protestul diasporei. intr-o scrisoare trimisa ministrului Teodor Melescanu, acesta este instiintat ca ONU a primit informatii care indica incalcari grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului si a modalitatilor in care autoritatile au ales sa se raporteze la manifestantii pasnici.”, a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.

Raportul ONU privind incalcarile drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat si facut public in luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.