Actualul ministru al muncii Olguta Vasilescu a pierdut socoteala salariilor astfel ca s-a ajuns la situatii penibile in care oameni care lucreaza pe jumatate de norma sunt nevoiti sa aduga bani de acasa pentru a plati contrbutiile sociale. 

O analiza realizata de televiziunea Digi24 arata cum au evoluat declaratiile pe tema salariilor bugetarilor iar minciunile ies una cate una la suprafata. Multi dintre romanii care lucreaza la stat s-ar putea sa aiba surpriza neplacuta sa vada ca iau mai putin bani decat luna precedenta. Ce spunea Olguta Vasilescu despre legea salarizarii – mai intai au fost asigurarile ferme ca niciun bugetar nu va primi mai putini bani in 2018.

Zilele trecute, ministrul Muncii admitea ca, totusi, vor fi scaderi de lefuri, dar numai pentru cei pe care i-a numit „bugetari de lux”.

Iar azi, la Antena 3, tot Olguta Vasilescu a spus vor fi angajati la stat care vor avea salariul taiat si cu 40 la suta. Justificarea ei – „am incercat sa aducem un echilibru”.

„Presedintele Romaniei are salariul taiat pe legea salarizarii, la fel si ministri, alti demnitari si directori de institutii cu salarii foarte mari. (…) Lucrurile acestea au insemnat ca la unii cresc salariile foarte mult si sunt cresteri de 200% – 300% pana in 2022, deci cresteri etapizate, la altii raman pe loc, la altii vor scadea. Sunt foarte putini cei carora le scad salariile. Presedintelui i s-a taiat salariul cu 40%, dar nu doar lui. Si mie mi s-a taiat salariul, la fel si altor ministri, pentru ca salariile erau foarte mari si nu puteam ajunge la acest raport de 1 lsa 12″, a declarat Olguta Vasilescu, la Antena 3. „Estimarea noastra e ca aproximativ 40% din salariatii bugetari vor avea scaderi substantiale la veniturile nete. Cu combinatia noua lege de salarizare cu faptul ca exista o limitare a sporurilor in structura bugetara si cu transferul de taxe sociale, toate elementele vor conduce ca anumite categorii sa aiba drept consecinta scaderea salariilor”, a declarat la Digi24 Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Alta lege promovata de coalitia PSD-ALDE, acelasi efect: salarii mai mici. E vorba despre transferul contributiilor, care ii va lasa pe grefieri, de pilda, si fara 500 de lei la leafa.

Olguta Vasilescu, Liviu Dragnea, Mihai Tudose si Ionut Misa declarau ca niciun salariu de la stat nu va fi mai mic prin transferarea contributiilor de la angajator, la angajat.

Olguta Vasilescu, in 30 iulie 2017: „Eu pot sa garantez ca niciun salariu din Romania nu va scadea in momentul in care vom schimba sistemul de contributii. Este in Programul de Guvernare si cine a citit Programul de Guvernare a vazut inca de acum sase luni ca asta se va intampla”.

Ionut Misa, in 31 iulie 2017: „Mutarea contributiilor de la angajator la angajat nu va duce la scaderea salariilor. Salariul net nu va scadea. Veniturile romanilor nu vor scadea. De asemenea, sarcina fiscala a fiecarui angajator se va mentine. Nu va fi niciun cost suplimentar”.

Liviu Dragnea, in 20 octombrie 2017: „Toata lumea stie ca salariul net nu are cum sa fie scazut si angajatorul nu plateste mai mult. (…) Este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea, salariul minim e marit in fiecare an, cache-ul pe care fiecare angajat il duce acasa este mai mare, contributia la pensie va creste de 2,5 ori, cel putin si apar nemultumiri.”

Mihai Tudose, in 20 octombrie 2017: „Nu scad sub nicio forma salariile si o luam de la capat: este un mecanism prin care salariile raman cel putin la fel sau ele vor creste.”

Florian Bodog, in 29 septembrie 2017: „,Ii asigur pe toti specialistii din sanatate ca, asa cum am spus in programul de guvernare, nu vor exista scaderi salariale, ci doar cresteri. (…) In situatia in care se va constata ca exista categorii profesionale care au de pierdut ca urmare a aplicarii Legii salarizarii unice vom lua masuri.”

sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.