Oficialii Bancii Centrale transmit un mesaj temperat cu privire la o posibila recesiune. Dupa o crestere economica mare urmeaza automat si o scadere. in momentul de fata, suntem pe muchie de cutit la deficitul extern – importam mai mult decat exportam – si la deficitul bugetar, spun surse din interiorul Bancii Centrale.

Exista riscul sa nu atingem tinta de deficit de 3% din Produsul Intern Brut asumata. Economia trebuie sa fie bazata mai mult pe investitii, nu pe consum, asa cum se intampla acum. Avem mare nevoie de drumuri, masurile populiste trebuie sa se reduca, mai sunt de parere reprezentantii BNR.

Recent, Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, a avertizat ca imprumuturile statului se apropie de un nivel de alerta. Iar avertismentele analistilor au inceput sa curga unele dupa altele.

Romania se afla in cea mai proasta situatie de dupa criza de acum un deceniu, spun si economistii ING.

Ultimul raport al bancii ING atrage atentia asupra riscurilor din economia Romaniei, in prag de an electoral, intr-o perioada in care cresterea Produsului Intern Brut incepe sa incetineasca. „Este cam singura tara din regiune care are o politica fiscala sau o perspectiva fiscala expansionista, in contextul in care vin mai multe incertitudini la nivel global legate de Brexit”, atrage atentia Ciprian Dascalu, economist-sef ING.

Cert este ca datele oficiale arata ca imprumuturile statului au crescut de la 12,4% din PIB in urma cu un deceniu la 35,1% din PIBBNR acum. E adevarat ca mai avem pana la limita de 60% convenita la nivel european. Totusi, suntem aproape de nivelul de 40-45%, care slabeste economia.

Nu sunt singurele probleme. Majorarile salariale din sectorul bugetar ar urma sa adanceasca si mai mult diferenta dintre importuri si exporturi, de peste 1 miliard de euro in acest moment.

Semne de regres vin si din piata imobiliara. Vanzarile de locuinte au scazut cu pana la 30%, cu un varf de aproape 50% in Bucuresti. Iar inasprirea conditiilor de creditare de catre BNR, cu o limitare a gradului de indatorare la 40% din venitul clientului, va accentua si mai mult declinul tranzactiilor imobiliare.

Luna trecuta au fost incheiate aproape 53.000 de tranzactii imobiliare in toata tara, cu 10.000 mai putine decat acum 10 ani.

Sursa: Digi24