Dupa 12 ani de practica psihologica, am reusit sa identific un sir de obiceiuri proaste care sunt caracteristice oamenilor saraci. Este interesant sa observi cum saracii respecta aceste obiceiuri iar si iar. Dar, cel mai interesant este atunci cand oamenii talentati repeta si ei obiceiurile celor saraci si se transforma in saraci.

Obiceiul 1: saracii intotdeauna cauta vinovati

Saracii nu-si asuma niciodata responsabilitatea pentru sine. El mai degraba ar da vina pe colegii sai, pe sef sau pe sistem decat sa recunoasca ca este infrant. Saracul crede astfel: „Daca nu ar fi fost ei, atunci as fi avut succes”, „Toata lumea este in calea mea, nu pot face nimic”.

Obiceiul 2: trag de timp

De la copilarie, ni s-a impus vechea „intelepciune” populara: „De sapte ori masoara – odata taie”. Timpul trece si voi toti ganditi, masurati si, in cele din urma, exista cineva mai entuziasmat, care taie din piesa „ta” si pleaca. Castigatorul este cel care nu se teme sa faca primul pas si sa-si asume riscuri, unul care isi foloseste ideile si nu le ingropa in colturile memoriei sale.

Obiceiul 3: actioneaza doar cand este sigur

Saracii nu-si asuma riscuri. Ei prefera un venit stabil, desi nu mare. Ca rezultat, ei traiesc de la salariu la salariu, dar sub o aripa imaginara de stabilitate.