Noi inregistrari cu presedintele director general al TVR, Doina Gradea, au fost facute publice. In aceste inregistrari, Doina Gradea i se plange lui Dragos Patraru despre jurnalistii din redactia de stiri a TVR ”sunt o haita acolo!”.

Mai mult, sefa TVR ii critica pe jurnalisti ca fac demersuri pe cont propriu, fara ca sefii ierarhici superiori sa stie.

Stenogramele publicate de Hotnews arata limbajul colorat al sefei TVR, dar si o situatia grava in care se afla televiziunea nationala. Operatorii, spre exemplu, isi organizeaza programul la TVR in functie de colaborarile pe care le au si la alte televiziuni.

Asculta mai jos inregistrarile si scriptul discutiei dintre Dragos Patraru si Doina Gradea:

Bai sunt o haita acolo, sa-mi bag pula daca n-ar trebui sa te duci director la stiri. Ma jur!

D.G (vorbeste la telefon): Uite bine! Hai Dragos, zau! Uite sunt cu Dragos Patraru si te sun dupa, te rog eu! Ii transmit! Dragos Bocanaciu iti transmite salutari!
D.Patraru: Ce faci?
D.G.: A fost atat de bine cu regele, si-au muncit oamenii astia de au inebunit, au capiat. Problema e cand ti-e lumea mai draga fac astia cate una!
D.Patraru: Ce-au facut?
D.G: aia de la stiri Bai sunt o haita acolo, sa-mi bag pula daca n-ar trebui sa te duci director la stiri. Ma jur! “Bai, m-am cacat pe mine, mi-aduc aminte pe vremuri cand l-am dat afara pe Mandruta, fix pe chestii de astea… pe Mandruta!”
D.Patraru: Ce-au facut?
D.G: Unul care e liber astazi, in concediu…
D.Patraru: Asa… DG: si care este acreditat la Guvern, un baiat senzatie… uite stau aicea ca sa si fumez, deci, fii atent… este in concediu astazi.
D.G.: Sta la capataiul mamei, care este bolnava, la 10.40 a trimis un e-mail la Comisia Europeana, am citit textul e-mailului… Bai, m-am cacat pe mine, mi-aduc aminte pe vremuri cand l-am dat afara pe Mandruta, fix pe chestii de astea… pe Mandruta! in care spune asa: vreau un punct de vedere al Comisiei Europene despre legile justitiei din tara mea, sunt jurnalist la televiziunea publica, despre cum vi se par legile justitiei din tara mea, ca sa inteleg care-i mersul tarii mele si am deadline de la sefi pana la ora 14. si i-a raspuns Comisia Europeana! Fii atent, nu apare stirea pe post, asta s-a intamplat azi si preiau stiripesurse care preiau textul comunicatului de la Comisia Europeana. Fii atent! Nici n-am stat sa citesc. Comisia Europeana a dat un raspuns din ala standard, pe urma m-am uitat. Nu stie niciun sef. Fii atent! N-a vorbit in sedinta, mai, el nu era la servici astazi, niciun sef nu stie, nu s-a consultat cu seful de sectie, el n-are nicio treaba cu… El e acreditat la Guvern, deci legile sunt in Parlament, acolo sunt oameni care sunt reporteri pe Parlament.

“p.-n p. si uite asa. Scuzati franciza!”

D.G.: seful de pe politic, Roro nu stie, seful EOD-ilor (editor of the day) nu stie, producatorul executiv nu stie, directorul stirilor de aici, producatorul general nu stie, in schimb preia stiripesurse. Judeca tu lucrurile! Alta faza…
D.Patraru: Pai, stai, ei nu au regulament cum sa…
D.G: Cum sa n-aiba? Au statutul jurnalistului, sunt enspe mii de regulamente, tre sa il bagi in comisie de disciplina care-l trimite la comisia de etica care… pula-n pizda si uite asa. Scuzati franciza!
D.Patraru: Mhm…

O tipa cu cap de porc, sa-mi bag picioarele, ca nu poti sa o scoti pe post

D.G: in fine… Alta chestie in dimineata asta a fost la 2 jumate cand a aparut la stiripesurse citand TVR-ul care n-avea stirea. Ok! Dimineata ca inaugureaza Firea spitalul nu stiu care, primul spital dupa nu stiu cata vreme, cu o investitie…
D.Patraru: Mi-au zis astia ai mei c-a iesit scandal, nu? De la noi a plecat?
D.G: Stai, ma, sa vezi! Bai, si se duce reportera noastra, care e o tipa cu cap de porc, sa-mi bag picioarele, ca nu poti sa o scoti pe post.
D.Patraru: Asa…

S-o intrebi pe Firea, c-avem subiect luat de pe Hotnews, cu statuile

D.G.: Dar ok femeia. si in timp ce lumea se bucura ca s-a facut spitalul asta, ca-i pentru copii, la Foisor, deci l-au refacut, ca-i o investitie spectaculoasa, asta o intreaba pe Firea: cum e cu statuile, nu stiu ce, care le-ati facut in Bucuresti? La care Firea zice o sa-ti raspund, dar stai putin ca avem acuma treaba cu spitalul si te iau deoparte si iti spun si de… NU, nu, nu, sa ne spuneti de fata cu toata lumea, de 4 ori, de 4 ori. Tot astazi, ai inteles? Ce sa vezi? Fata ne spune ca a pus-o EOD-ul de ieri, care i-a zis n-ai ce intrebare sa pui decat asta. S-o intrebi pe Firea, c-avem subiect luat de pe Hotnews.

Ce merita astia? Pumni in gura! Pumni in gura!

D.G.: Astazi a fost si asta, Corina Cretu, la Guvern, cu Tudose, si-au semnat fonduri de 300 de milioane de euro, fonduri structurale pentru anul care vine si zic: dar cum ar fi fost s-o intrebi pe Corina Cretu, reporterul nostru, auzi, dar cum mai stai cu Colin Powell, ala..mai stii ceva de el? Esti ok? iti mai scrii cu el? iti mai trimite e-mail?
D.Patraru: Da, da
D.G: Mai Dragos, astia nu merita nimic, eu am fost ..si saptamana trecuta si saptamana asta, astazi la toate comisiile la care m-au chemat, Buget Finante, Comisiile de Cultura..la Ministerul Finantelor
D.Patraru: Au trimis inapoi
D.G: Nu vreau sa spun de buget. TVR-ul va avea cel mai mare buget care l-a avut vreodata ..pentru ca am pus investitie ..prima oara dupa 10-12 ani cand are investitii fabuloase, in tehnica, tu intelegi? TVR nu a mai avut niciodata asta ceva!
D.G.: Dar eu vreau sa spun ca idee!
D.Patraru: Da, stiu, stiu, stiu
D.G: Puteau sa nu ne dea.. il chem pe un operator astazi. Pe seful operatorilor, spune si Cristache, spune si toata lumea, ca aia is beti, cu capete taiate si il chem
D.Patraru: Da Iohannis ai vazut ca a trimis inapoi aia?
D.G.: Asta e! Nu-I nicio problema, e decizia lui, functionam pe legea veche, asta e.
D.G.: Deci stai si te gandesti, ma merita asta sau nu merita. il chem pe un operator astazi. Pe seful operatorilor, spune si Cristache, spune si toata lumea, ca aia is beti, cu capete taiate si il chem. Supersindicalist omul, ii zic: bai baiatule te-am chemat ca esti seful lor sa intelegi niste situatii.
D.G.: Plus ca ei vin si se odihnesc aici, ei lucreaza peste tot!
D.G: si stii ce? Se uita la mine eu nu tin de postul asta de sef. ii zic nici nu ti-l reinoiesc, nu e niciun fel de problema.
D.Patraru: Da cine e asta?
D.G: Unul, seful operatorilor, Vlad Tanase. si-i zic: e normal sa isi faca turele dupa cum au la celelalte televiziuni?
D.G.: Eram la un meci si cu regizorul de platou de la protv, la un meci pe care il transmitea PROTV m-am dus peste pe National. si in fata mea era operatorul de la TVR care stabilea programul cu asta de la PROTV. Cum sa vii la servici.. la cum dracu se numeste, emisiunile lor.
D.G.: Ma stia, unul ma stia. si i-am zis: bai esti normal?
D.G.: Ce merita astia? Pumni in gura! Pumni in gura! Iar asta ce-a facut astazi cu Comisia Europeana, tu nu intebi odata. Eu vreodata m-am implicat, am sunat eu vreodata sa spun: Dragos e in neregula, sau m-am dus eu vreodata la stiri? Crezi ca le spun ceva vreodata sau lui Cristache sa-i zic eu vreodata ceva? Apropo de invitati sau nu stiu ce. Nu ma bag in continutul in politica editoriala! Da, cand sunt derapaje, sunt nevoita, sunt obligata sa fac asta. Dar astia merita politie pe ei, le-am si spus: trebuia sa aduc un sef dinafara ca sa va taie! Nu meritati altceva, decat sa fiti taiati!

Cornel Calota-stai in p. mea ca nu faci nimic de luni de zile!

D.G.: Cornel Calota scria ieri sau alaltaieri nu mai stiu cand, cred ca ieri pe facebook: sunt mandru de noi ce buni suntem, am fost la… cine ma tu? Tu ai facut ceva? Taci dracu, adica nu zice nimeni ..uita-te, lauda-i pe oameni care au facut, dar stai in pula mea ca nu faci nimic de luni de zile! Eu te-ntreb ce vrei sa faci, tu spui vreau sa ies la pensie, mai am un an si ies la pensie. Ok si eu mai am 10 ani, hai sa mai stau si eu Te trezesti ca un bou implica institutie si asta au facut non-stop. Ies din niste scorburi asa!
D.G: Deci e teribil ce sa zic? Greu , greu si eu mi-am pregatit mesaj sa le multumesc, sa le spun cum facem noi ceilalti, suntem .. scriem istorie, facem televiziune, le dau prime ma lupt cu de la financiar le dau prime prime au facut.. au facut chiar, dar trezesti un bou institutie au facut non-stop. Cand au fost PNL-ul la guvernare.. s-au luat de PNL, cand au fost PD -au luat de PD, acuma cand se iau de au o asa.
D.G.: Ies din niste scorburi asa! stii? Hateri de profesie…
D.G: Poate le faci soft acum de sarbatori acum.. tot am zis nu ma bag, soft sensul pe de .
D.Patraru: Mda. avem: doar maine, poimane raspoimane.
D.G.: Vezi ianuarie nu face nimic nu putem, adica nu facem emisiuni. Cred.. n-am vazut propunerea celor de la canale.. Vedem, nu !
D.Patraru: Cum sa nu facem emisiuni?
D.G: Nu intra in panica. Dar tu ai vorbit cu TVR1, cu Raico si cu Guli, cu Eduard Darvariu? Te-a cautat cineva? D.Patraru: Nu, dar cum sa nu facem emisiune? Am anuntat ca pe 8 intram.
D.G.: Ai anuntat tu?
D.Patraru: Pai nu, dar daca nu intram pe 8, plecam..
D.G.: Unde sa pleci ma?
D.Patraru: Noi tre sa fim pe post pe 8, nu putem sa nu facem emisiuni!
D.G.: Lasa ma sa vad cu ce propunere vin astia si de ce vin cu propunerile astea!
D.Patraru: Da sa-mi ziceti si mie.
D.G: Pai normal! Eu am crezut ca au vorbit cu tine..dar au fost si astia disperati.
D.Patraru: Nu m-a cautat nimeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.