Rezistenta anumitor tipuri de bacterii la antibiotice este deja o problema pentru omenire si se crede ca acesta este adevaratul motiv pentru care populatia planetei ar putea fi decimata. Astfel cercetatorii incearca sa previna efectele unor tipuri de bacterii prin testarea in contact cu antibioticele cunoscute.

Renumita bacterie care sperie oamenii de stiinta se numeste CRE (carbapenem-resistant Enterobacteriaceae), numita si „bacteria de cosmar”, care nu doar ca rezista la antibiotice dar omoara pana la 50% dintre pacientii infectati, potrivit Live Science.

Doctorii compara raspandirea bacteriei cu un incendiu care este dificil de stapanit dupa ce s-a raspandit. De aceea, specialistii incearca noi abordari de a opri bacteriile rezistente la antibiotice.

In acest sens, in primele noua luni ale lui 2017, ARLN (Antibiotic Resistance Laboratory Network) a testat mai mult de 5.700 de mostre de bacterii rezistente la antibiotice, inclusiv CRE, prelevate din spitale si alte facilitati medicale din toata tara. Dintre cele 1.400 de mostre cu CRE, 221 (15%) aveau un tip neobisnuit de rezistenta la antibiotice.

„Am fost surprins de numarul bacteriilor cu rezistenta neobisnuita la antibiotice”, a precizat Anne Schuchat, cercetatoarea care a condus proiectul. „Este mai mult decat m-am asteptat”.

Atunci cand cercetatorii au detectat un caz de rezistenta la antibiotice, acestia au analizat si alti pacienti din acel loc pentru a vedea daca exista si alte infectii „silentioase” – erau infectati, dar nu prezentau simptome. Au dezvaluit ca 1 din 10 pacienti erau infectati, insemnand ca „rezistenta neobisnuita s-a raspandit si putea sa continue sa se raspandeasca daca ramanea nedetectata”, a precizat Schuchat.

Pana acum, astfel de raspandiri au putut fi oprite printr-o strategie agresiva de carantina, care „poate ajuta la oprirea raspandirii tipurilor neobisnuite de rezistenta la antibiotic care inca nu s-a raspandit la scara larga”, a adaugat Schuchat.

sursa: descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.