Acasă Utile O laureata a premiului Nobel dezvaluie cauza imbatranirii si cum putem sa...

O laureata a premiului Nobel dezvaluie cauza imbatranirii si cum putem sa incetinim acest proces!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biologul Elizabeth Blackburn, castigatoare a premiului Nobel, a descoperit ca imbatranirea este cauzata in mare parte de proprii cromozomi.

Specialista a descoperit ca procesul de imbatranire este cauzat de telomerii cromozomilor, care reprezinta o regiune de ADN repetitiv situat la capatul fiecarui cromozom liniar a majoritatii organismelor eucariote si a unor procariote, potrivit Business Insider. Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor maladii. Mai mult, biologul leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul imbatranirii si de aparitia unor boli specifice batranetii. „Scurtarea telomerilor ne fac sa simtim si sa vedem semne de imbatranire. Ea trimite un semnal. E timpul sa mori“, a spus Blackburn intr-un discurs TED din aprilie 2017.

Cum putem incetini procesul de imbatranire

Monitorizarea nivelului de stres
Cu cat suntem mai stresati, cu atat telomerii nostri devin mai scurti. Blackburn a efectuat cercetari axate pe mamele care au grija de copiii cu autism si alte afectiuni cronice si au descoperit ca acestea sunt mai rezistente la stres – percepand situatia lor ca pe o provocare mai degraba decat ca pe o situatie fara speranta sau coplesitoare. „Atitudinea conteaza. Daca percepem de obicei ceva stresant ca pe o provocare care trebuie abordata, atunci, in loc de stres vom simti adrenalina data de cortizol“.

Meditatia
in cazul in care nu sunteti la curent cu faptul ca meditatia poate fi extrem de benefica pentru organism, iata un alt beneficiu descoperit de experti: Membrii familiei care mediteaza timp de doua luni, cel putin 12 minute pe zi, in timp ce au in grija o ruda cu probleme de sanatate (ceea ce reprezinta o reala sursa de stres) isi pastreaza lungimea telomerilor pentru mai mult timp.

Investitia in comunitate
„Neglijarea emotionala, expunerea la violenta, agresiunea si rasismul afecteaza telomerii dumneavoastra, iar efectele sunt pe termen lung“, sustine Blackburn. Asadar, e de preferat sa locuiti si sa va implicati in viata de comunitate pentru a putea trai intr-un mediu favorabil, sanatos, care sa nu reprezinte o alta sursa de stres, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra lungimii telomerilor.

Casatoria si relatii de prietenie pe termen lung
in cadrul unui studiu efectuat in 2013 pe 298 de adulti cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani, participantii casatoriti s-au dovedit a avea telomeri mai lungi. Prieteniile pe termen lung pot ajuta, de asemenea, la sanatatea telomerilor, potrivit afirmatiilor biologului.

Castiga bani
Banii nu pot cumpara dragostea, dar pot ameliora, aparent, nivelul de stres. Acelasi studiu care a evidentiat beneficiile casatoriei a raportat, de asemenea, ca „veniturile mari sunt asociate cu telomeri mai lungi“. Acest lucru se datoreaza faptului ca lipsa grijilor financiare amelioreaza nivelul de stres, scrie adevarul.