Acasă Sanatate Branza topita! Iata ce ingrediente contine aceasta crema sintetica!

Branza topita! Iata ce ingrediente contine aceasta crema sintetica!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Branza topita ar trebui ocolita de tine din cauza ingredientelor pe care le contine pentru a fi gustoasa.

Este plina de E-uri, apa si grasime, aproximativ 40%. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, branza topita se obtine prin incalzirea uneia sau mai multor varietati de branzeturi, in oale de topire, carora li se adauga saruri de topire – polifosfati si citrati.

Sarurile de topire sunt difosfatii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfatii de sodiu (E 339), citratii potasici (E 332), citratii sodici (E 331) si citratii de calciu (E 333). Practic, acesti compusi chimici au capacitatea de a dispersa proteinele din branzeturi, distribuindu-le omogen, solubilizandu-le si jucand rolul de emulgatori si stabilizatori ai emulsiilor apa-grasime.

De asemenea, sarurile de topire sunt periculoase pentru ca scad absorbtia calciului.

„Sarurile de topire determina cresterea capacitatii cazeinei de a retine apa si sechestreaza ionii de calciu din masa de branza. Astfel, are loc o scadere drastica a biodisponibilitatii calciului, care nu mai poate fi asimilat si depus in masa minerala a oaselor”, precizeaza prof.dr. Mencinicopschi. Daca ai probleme cu rinichii, consumul frecvent de branza topita ii vor afecta si mai tare.

Mai exista un motiv pentru care branza topita poate fi considerata otrava pentru organism: glutamatul monosodic E 621. Este un potentator de aroma, care poate crea dependenta, facand produsul adictiv, stimuland apetitul. Compusii de degradare metabolica ai glutamatului au efecte neurotoxice, putand produce persoanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, modificari de ritm cardiac. Acest aditiv trebuie evitat de catre copii, femei insarcinate, suferinzi de hipoglicemie, batrani, cardiaci.

Sursa: observator.tv