Nu mai e reclama sau vreun banc ci este crunta realitate romaneaca in care politicienii isi creaza avantaje peste avantaje cu propria lor manuta. Iata cum ministrul justitiei Tudorel Toader propune negru pe alb ca el sa fie cel care il numeste pe procurorul european, potrivit unui proiect de lege privind instituirea Parchetului European (EPPO), publicat pe site-ul ministerului.

Ministerul Justitiei a spus, joi, dezbaterii publice proiectul de lege privind unele masuri pentru aplicarea de catre Romania a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in ceea ce priveste instituirea Parchetului European (EPPO). Romania este unul dintre statele membre initiatoare a acestei forme de cooperare consolidata si participa la Parchetul European. Acesta va fi responsabil cu anchetarea, urmarirea penala si tragerea la raspundere a autorilor infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Astfel, anchetele vor fi efectuate de catre procurorii europeni delegati (PED) situati in fiecare stat membru. Institutia va avea sediul in Luxemburg.

Pentru ca Parchetul European trebuie sa inceapa activitatea de la 20 noiembrie 2020, se estimeaza ca procurorul-sef european ar urma sa fie numit in cursul anului 2018, in timp ce procurorii europeni si procurorii europeni delegati ar urma sa fie numiti in 2019, potrivit expunerii de motive.

In cazul Romaniei, propunerile pentru functiile de procuror ar urma sa fie facute de ministrul justitiei. Mai exact, ministrul justitiei desemneaza trei candidati in numele Romaniei in vederea numirii, de catre Consiliului Uniunii Europene, in functia de procuror european.

Potrivit propunerilor facute de Tudorel Toader, interviurile pentru aceasta functie vor fi realizate de o comisie prezidata de ministrul justitiei. Un aspect important care iese in evidenta este acela ca nicio o alta institutie din Romania nu va avea vreun rol in cadrul acestei desemnari.

In plus, ministrul justitiei va avea si alte atributii sporite, deoarece in comisia condusa de acesta urmeaza sa faca parte, pe langa doi reprezentanti din partea Parchetului General si a CSM, doi membri desemnati chiar de ministrul de resort.

sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.