Valentin Popa, noul ministru al Educatiei, crede ca este pacat sa scoatem in evidenta „elemente nu atat de importante cum ar fi plagiatele“. Popa sustine ca legea nu prevede o modalitate exacta de citare.

„Medicii nostri sunt cautati in strainatate, pleaca in strainatate, nu mai avem IT-isti pe care sa-i furnizam pe piata muncii, cerinta este foarte mare, am avut intotdeauna absolventi extraordinari. invatamantul nostru este foarte bun si este pacat ca umbrim aceste valori ale invatamantului romanesc printr-o scoatere in evidenta a unor elemente nu atat de importante cum ar fi plagiatele. Vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de Doctorat care s-au constatat a fi plagiate, mai ales in conditiile in care nici Legea dupa care ar trebui sa ii condamnam nu este chiar perfecta”, a precizat Valentin Popa, la audierile din Comisia de specialitate a Parlamentului.

El spune ca Legea „nu prevede nicaieri ca trebuie sa punem ghilimele la un text pe care-l preluam, sa punem citarea imediat dupa el, desi astazi cei mai multi dintre cercetatorii nostri asa o fac, dar Legea nu o prevede.

Nici eu nu am invatat in facultate sa fac citarea in acest mod. Mult timp am facut si eu acest lucru, cu citarea la final. si de aici apar multe probleme. Ar trebui ca Legea sa prevada norme clare de aplicare a redactarii. Fiecare editura si universitate are aceste norme in momentul de fata.

Nu trebuie sa legiferam la nivel national. Ar trebui ca fiecare jurnal, editura sa-si respecte regulile proprii”, a adaugat ministrul.

Ministrul promite “in baza primei strategii privind modernizarea infrastructurii educationale prin bugetul national si fondurile europene” sa asigure “constructia si modernizarea a peste 2.500 de unitati scolare in urmatorii trei ani in conformitate cu programul de guvernare. Pana in anul 2020 in Romania nu vom mai avea unitati scolare fara autorizare ISU sau autorizare sanitara”.

“Fenomenul fuga dupa note cu ghilimele de rigoare trebuie sa recunoastem cu totii este o realitate si o cauza a stresului elevilor si parintilor. O solutie pentru diminuarea acestui fenomen este implementarea normelor europene care prevad ca notele si calificativele sa nu mai fie publice ci cunoscute doar de elev, parinte si cadru didactic iar pentru public vor fi accesibile doar statistici care pot sa ii furnizeze elevului informatii privind pozitionarea sa in raport cu ceilalti”, a povestit Valentin Popa. O alta solutie este “adoptarea standardelor unitare de evaluare. Spre exemplu nota cinci sau admis la o disciplina trebuie sa insemne acelasi lucru indiferent de locul unitatii scolare din Romania. Toate evaluarile nationale vor fi digitalizate in urmatorii trei ani pentru a masura progresul si perfomanta scolara precum si corelarea cu testarile international”. Pentru cresterea participarii scolare Valentin Popa spune ca Ministerul “propune ca parintii care isi trimit elevii la scoala sa primeasca intre 1.600 si 1.800 de lei pe an sub forma unor deduceri la impozit. Procedura va fi stabilita intre MEN – Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.