Romania a inregistrat in luna mai cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre tarile europene, de 4,6%, fata de o medie de 2% in UE, a anuntat vineri Eurostat.

In luna aprilie, rata anuala a inflatiei calculata pentru Romania a fost de 4,3%.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, rata anuala a inflatiei a ajuns in luna mai la 5,4%, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. In ultimul an, salariile angajatilor romani au crescut cu 15%, marcand cea mai mare crestere din ultimul deceniu, iar salariul mediu la nivel national a ajuns la 2.713 de lei net in luna aprilie.

In statistica Eurostat, locul doi in UE, dupa Romania, este ocupat de Estonia, cu o rata anuala de 3,1% in mai, urmata de Lituania si Ungaria cu 2,9%.

La polul opus, tarile membre cu cele mai mici rate sunt Irlanda, cu 0,7%, si Grecia, 0,8%.

In restul Europei, Islanda are inflatie zero in mai, Elvetia de 1%, iar Norvegia de 2,3%

La nivelul zonei euro , rata anuala a inflatiei a urcat in mai la 1,9%, fata de 1,3% in aprilie. Cele mai importante contributii la cresterea inflatiei le-au avut serviciile cu 0,72 puncte, urmate de energie cu 0,58 puncte si alimentele, alcoolul si tutunul cu 0,5 puncte.

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a revizuit in luna aprilie estimarilor privind inflatia medie anuala, de la 2,2% la 2,8%, urmand ca in urmatorii doi ani sa scada la 2,5% (fata de 2%) in 2019 si 2,4% (fata de 1,8%) in 2021.

La randul ei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat usor in mai, de la 3,5% la 3,6% prognoza de inflatie pentru luna decembrie 2018, mentinand-o la 3% pe cea pentru decembrie 2019. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca majorarea salariilor este inevitabila, dar se va reflecta in preturi.