Acasă Life Dezvoltare Personala Care sunt etapele care ne marcheaza evolutia in viata!?

Care sunt etapele care ne marcheaza evolutia in viata!?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Iincepand de la nastere si pana la varsta de 7 ani. De la nastere si pana la implinirea varstei de 7 ani, copilul dobandeste doar o cunoastere orizontala a lumii, iar simturile sale sunt in plin proces de dezvoltare. Copilul dezvolta o conexiune puternica cu mama, iar primele senzatii traite sunt legate de vederea chipului si auzirea vocii mamei, gustarea laptelui acesteia si simtirea caldurii corpului ei. Acest ciclu primar se incheie odata ce copilul incepe sa cunoasca mai bine lumea exterioara.

Stadiul dintre 7-14 ani

Pe durata acestei etape, copilul dezvolta o conexiune puternica cu tatal si capata si o cunoastere verticala a lumii. Personalitatea copilului se dezvolta foarte mult in aceasta etapa, iar tatal devine un aliat de incredere in cunoasterea lumii exterioare mediului familiei.

Stadiul dintre 14-21 de ani

in preajma varstei de 14 ani, copilul incepe sa se revolte impotriva societatii. Aceasta etapa de viata marcheaza cea mai puternica dezvoltare intelectuala si instalarea crizei adolescentine. Tinerii se opun normelor societatii si cauta sa schimbe lumea prin acte de razvratire. Revolta se manifesta mai ales prin incalcarea regulilor, incercarea de a-si castiga un grad mai mare de independenta, aderarea la grupuri sociale marginale, insusirea de idei anarhiste si desconsiderarea valorilor invechite.

Stadiul dintre 21-28 de ani

Acest stadiu marcheaza stingerea conflictului cu societatea si depasirea perioadei de revolta. Dupa ce esueaza in tentativele lor de a schimba lumea, in aceasta etapa oamenii se integreaza in societate si nazuie sa-si intreaca parintii pe toate planurile. Printre altele, incepe cautarea unei slujbe mai bune decat cea ocupata de parinti si a unei locuinte mai ofertante. La aceasta varsta se infiripa si dorinta de intemeiere a unei familii mai fericite decat cea de provenienta, iar acest deziderat culmineaza de regula cu casatoria.

incheierea primului cadran al ciclurilor de 7 ani

implinirea varstei de 28 de ani marcheaza intrarea individului in cel de-al doilea cvadrant de viata.

Stadiul dintre 28-35 de ani

in aceasta perioada, individul se concentreaza tot mai mult asupra propriei familii si, de regula, decide sa achizitioneze o locuinta mai buna si o masina noua in vederea venirii, sau odata cu venirea pe lume a unui copil. Totusi, daca individul nu a depasit in intregime primele 4 cicluri a cate 7 ani, pot interveni conflicte ce pot duce la destramarea familiei intemeiate. Daca perioada de conexiune cu mama a fost marcata de conflicte sau de traume, pot interveni conflicte in special in planul relatiilor cu rudele de sex feminin (soacra, fiica, nepoate, surori). Daca perioada de conexiune cu tatal a fost afectata in copilarie si preadolescenta, pot izbucni conflicte in special cu rudele de sex masculin (socru, fiu, nepoti, frati). Daca individul nu a transat in totalitate revolta cu societatea in perioada adolescentei, se poate ca acesta sa se revolte din nou in aceasta etapa de viata, fapt care poate avea drept consecinte pierderea slujbei sau divortul.

Stadiul dintre 35-42 de ani

in aceasta perioada, individul o ia din nou de la capat. Dupa traversarea crizei anterioare, acesta invata din propriile greseli si foloseste invataturile desprinse in scopul reconstruirii celui de-al doilea ciclu de viata. De regula, individul petrece mai mult timp impreuna cu familia si parintii, iar persoanele divortate pot incepe sa-si caute alti parteneri de viata. Au loc imbunatatiri si pe planul relatiilor sociale.

Stadiul dintre 42-49 de ani

in aceasta etapa, individul incearca sa se impuna in societate, iar nucleul vietii sale devin mariajul si copiii. Acest stadiu da nastere la alte doua tipuri de comportamente. Daca individul pune accent pe aspectul material, va cauta sa stranga mai multi bani, sa capete mai multa putere si sa-si asigure un grad mai bun de confort. Daca individul pune un accent mai mare pe aspectul intelectual, atunci cauta sa se cultive, sa fie mai bine informat si sa-si intregeasca si intareasca personalitatea. Stadiul culmineaza cu o criza identitara si cu cautarea de raspunsuri la intrebari existentiale tot mai dificile.

Stadiul dintre 49-56 de ani

Acest stadiu marcheaza o crestere spirituala importanta, iar individul se preocupa tot mai mult de valorile nemateriale si de conectarea la aspectele nepieritoare ale universului. Aceste cautari spirituale pot continua pana la moarte.

incheierea celui de-al doilea cvadrant al ciclurilor de 7 ani

Nota 1

Existenta individului continua in aceleasi cicluri de 4×7 ani, dar experientele sunt traite la un alt nivel si sunt transate cu mult mai multa profunzime. Cu toate acestea, fiecare stadiu in parte aduce in prim plan aceleasi probleme si preocupari.

Nota 2

Uneori, individul poate alege sa ocoleasca etapa de cautare si crestere spirituala dintr-o frica exacerbata de moarte. Neincheierea acestei etape poate duce insa la erodarea tuturor valorilor, rolurilor si ideologiilor insusite si, implicit, la traversarea din nou a fazelor de viata anterioare.

Sursa: Secretele