Nici nu am scapat bine de frig si au dat primele fire de iarba ca au aparut capusele. Tot mai multi romani au ajuns la spital cu muscaturi de capuse. Nu toata lumea intelege insa pericolul muscaturii de capusa si lasa sa treaca timp pana cand apeleaza la servicii medicale specializate.

Boala care provine de la intepatura de capuse este cunoscuta si sub numele simplu de borelioza, de la bacteria Borrelia burgdorferi, transmisa omului de capusele din genul Ixodes infectate.

“Foarte multa lume a iesit la iarba verde, ceea ce a facut ca sa apara din nou intepaturile de capuse. Acesta intepatura poate transmite un microb numit borelia si sa declanseze o boala numira borelioza sau boala Lyme. Nu toate capusele sunt parazitate de acest microb. De aceea, in momentul in care suntem intepati de o capusa, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne prezentam la un medic chirurg pentru a ne scoate capusa. Daca aceasta nu persista mai mult de 24 de ore pe tegument, nu apuca sa elimine boerelia in tesutul vascular al omului si nu poate declansa boala. Daca au trecut 24 de ore, atunci preventia este cu antibiotic timp de trei zile sau, daca nu se stie cand a avut loc intepatura, se pot face niste analize sa se vada daca capusa a fost parazitata de borelie, iar daca acest microb a intrat in organism, se face tratamentul acestei boli”, a declarat medicul Virgil Musta, de la Clinica de Boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara.

Boala evolueaza in trei faze. In prima apar simptome asemanatoare cu ale unei viroze, dureri de cap, dureri de muschi, oboseala, iar la nivelul intepaturii poate sa apara un eritem cu margini intense rosii.

“Daca nu este tratata boala, poate sa se autolimiteze, dar poate evolua mai departe spre faza a doua, cand disemineaza in organe si apoi apar manifestari cardiace, neurologice, articulare si tegumentare. Iar apoi, in faza a treia, evolueaza ca o boala cronica, ducand la manifestari neurologice-asa numita neuroborelioza, sau manifestari cardiace si articulare”, a mai spus Virgil Musta. Boala beneficiaza de tratament specific, care se face sub suprevegherea medicului specialist de boli infectioase.

sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.