Putini intelectuali romani s-au bucurat de o afectiune publica precum cea de care a avut parte Neagu Djuvara, istoricul care ne-a ajutat sa redescoperim istoria neamului, tocmai fiindca a stiut sa ne-o povesteasca.

In urma cu doi ani, la aniversarea celor 99 de ani de viata, Q Magazine l-a omagiat pe indragitul boier cu un buchet de 99 de ganduri… neagudjuvaresti.

Despre obarsii si lucrurile importante in viata

1. M-am nascut la trei zile dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. Din partea mamei, istoria familiei se pierde in urma cu cinci veacuri. Tatal meu cobora dintr-o familie veche de celnici aromani.

2. Am avut, de cand eram copil, ambitia de a fi foarte bun in ceea ce fac. Ambitia te impinge sa muncesti, sa fii intotdeauna inaintea celorlalti.

3. Sunt, cum ii placea lui Ceausescu sa fie tara, „multilateral dezvoltat”!

4. Cand eram adolescent, la tara eram foarte poetic, ca sa spun asa. imi placea teribil sa stau intins pe o claie de fan, stateam cu orele, pana noaptea, ca sa vad stelele. in tot acest timp imi cantam cantece de-ale mele si romante usoare.

5. Toata viata mea a fost o intamplare. M-a luat Dumnezeu de la locul cutare, m-a trantit la locul cutare. Nu eu sunt cel care mi-am ales calea, ci Dumnezeu.

6. Eu sunt foarte religios. Ma rog dimineata, ma rog seara, ma rog pe strada cand merg, umblu pe strada citindu-mi in cap Psalmul al XX-lea al lui David, „Multumescu-ti Doamne”… nemurirea ta etc., etc. il stiu pe dinafara.

7. Am avut cea mai extraordinara si devotata mama. Am gasit si explicatia de ce Dumnezeu mi l-a retras pe tata la varsta de 38 de ani, cand era atat de pretios ca individ. Daca el ar fi trait, eu as fi fost un baiat de bani gata, as fi fost un nimica toata.

8. Faptul ca am avut o tinerete si o copilarie dificile a facut sa fiu ce sunt.

9. Sa fii intotdeauna onest, sa spui adevarul, sa nu cauti sa iei bunul altuia. Acestea sunt lucrurile cu adevarat importante in viata.

Despre pasiuni

10. Pasiunea mea pentru istorie a inceput pe la 11-12 ani. Apoi, cand eram la liceu, in fiecare joi ma repezeam la o biblioteca care se cheama Sainte-Geneviève, la Paris, langa Panteon, ca sa citesc istorie.

11. Citesc foarte incet si nu atat de mult pe cat mi-as fi dorit. Eu mistui cartea pe care o citesc.

12. Recitesc de o suta de ori ceea ce scriu, cioplesc fraza.

13. Eruditia e un bagaj foarte important, dar daca nu stii sa interpretezi cunostintele acumulate, sa le pui impreuna, sa faci din ele o piramida, degeaba ai aceasta eruditie, esti un bou. Esti un bou foarte invatat.

14. Istoria a fost si a ramas dragostea vietii mele, chiar daca am profesat in Drept.

15. Lucrul care place la mine e ca nu vorbesc o limba savanta. Transpun istoria pe intelesul omului de pe strada.

16. Uneori dansez singur. Cand aud anumite discuri ma apuca… Mi se misca picioarele singure. Dansul a fost o mare pasiune a vietii mele.

Despre elitele si exaltarile romanesti

17. De cele mai multe ori, inca din trecut, talentele noastre cele mai mari nu s-au putut manifesta decat in strainatate. incepand de la Cantemir, pana la Eliade si Cioran, toti marii nostri intelectuali s-au remarcat pe alte meleaguri. Este ca un fel de blestem asupra acestei tari.

18. Pe Emil Cioran l-am iubit, ce mai tura-vura! Tipul e genial! De aceea ma supara ca in Romania e mai putin venerat decat Mircea Eliade. Cioran era mult mai autentic, in timp ce Eliade era un egocentric.

19. Nationalismul asta exacerbat l-au avut si comunistii, dar si altii. Iorga detine recordul mondial al scrisului: a scris 1.300 de carti si 13.000 de articole, pe langa editorialul zilnic din ziarul lui politic. Asta nu exista in toata istoria universala! Din pacate, avea o prejudecata de exaltare a neamului romanesc care nu e rentabila in strainatate!

20.Cioran chiar era convins ca societatea noastra se duce la pieire. Pesimismul lui e trait.

21. Nu suntem respectati in lume nu din cauza ca n-am jucat un rol important in istorie, ci fiindca mintim! De aceea nu suntem preluati de catre istoricii din Occident. Noi le umflam asa de mult ca ajungem sa nu mai fim luati in serios.

22. Primul lucru pe care trebuie sa il facem pentru brandul nostru de tara e sa scriem istorie cinstita!

23. O natiune in ascensiune poate profita de mediocritati; o natiune in declin nu mai stie sa-si foloseasca geniile.

Despre tanara generatie si sfarsitul Europei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.