Ti-e mai mare rusinea de tine ca esti roman cand vezi ce specimene au gasit oamenii astia aflati la putere sa puna in cele mai inalte functii executive. Nu mai comentam despre oportunitatea si capacitatea premierului Viorica Dancila, dar trebuie sa tinem din nou cont de lipsa grava de cunoastere a limbii romane din partea unui inalt demnitar.

Astfel Viorica Dancila a incercat de sase ori sa spuna „imunoglobulina” dar pe gura iesea tot „imunoglobina”.
Citind din laptop ceea ce avea de spus despre cea mai noua si mai acuta criza din sistemul de sanatatate romanesc Viorica Dancila a rostit, miercuri, in sedinta de guvern, de sase ori cuvantul „imunoglobina” in loc de „imunoglobulina”.

Iata secventa: Nu este pentru prima data cand premierul se confrunta cu dificultati in a pronunta corect unele cuvinte. Scriitorul Radu Paraschivescu a scris despre aceasta aici.

Pe de alta parte, criza imunoglobulinei tine, in ultimele zile, prima pagina a actualitatii. Romania a decis, oficial, sa ceara tarilor din UE si NATO ajutor pentru a gasi anticorpi fara de care oamenii care sufera de boli rare de imunitate sunt in pericol.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, care a declansat, luni, mecanismul european de protectie civila solicitand statelor UE, dar si NATO sa ajute Romania cu doze de imunoglobulina, a anuntat marti ca are deja o prima reactie, de la Crucea Rosie din Austria, care a solicitat cateva date suplimentare.

Imunoglobulina ajuta pacientii cu boli care afecteaza sinteza anticorpilor sau care iau tratament pentru cancer.

„O alta problema la care doresc sa ma refer este declansarea Mecanismului european de protectie civila, si ma refer la imunoglobina. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al sanatatii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protectie civila, din cauza lipsei de imunoglobina din spitale. Impactul asupra vietii pacientilor diagnosticati cu imunodeficiente primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situatia din ultimul an in care s-a inregistrat o lipsa acuta de pe piata a imunoglobinei va lua in sfarsit… va fi finalizata in sfarsit. Cred ca este o situatie pe care putem sa o rezolvam pe termen scurt in ceea ce priveste acest aspect”, a afirmat Viorica Dancila.

„Demersurile pentru achizitionarea imunoglobinei vor fi realizate de compania nationala Unifarm S.A., care va acoperi si costurile aferente. Va reamintesc, discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau 80% din necesar, iar in ciuda efoturilor depuse de Ministerul Sanatatii in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback (si aici a fost pronuntie defectuoasa, claubec – n.r.), criza de imunoglobina a continuat”, a incheiat Dancila.

sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.