Ministerul Sanatatii recomanda bucurestenilor sa nu foloseasca apa de la robinet pentru baut sau igiena personala! Reactia Apa Nova

Timp de cel putin 48 de ore apa care curge la robinetele din Capitala nu trebuie folosita nici pentru baut, nici pentru gatit si nici macar pentru igiena personala.

Este avertismentul emis miercuri seara de Ministerul Sanatatii, dupa ce Directia de Sanatate publica a luat probe din sectoarele 5 si 6, unde locuitorii s-au plans de gustul si mirosul apei.

Ministerul spune ca in toate cele 5 probe continutul de clor NU corespunde limitelor stabilite de legislatia in vigoare. in schimb, Apa Nova sustine ca apa este potabila. Situatia se datoreaza cantitatii mari de clor folosita de Apa Nova pentru tratarea apei, dupa ce raul Arges ar fi fost poluat cu amoniu.

Potrivit Ministerului Sanatatii, apa care circula prin conductele Capitalei ar fi fost tratata cu o cantitate de clor mai mare decat de obicei. Desi nu exista vreun risc in ceea ce priveste sanatatea populatiei, specialistii le-au recomandat bucurestenilor sa nu o foloseasca la gatit pana cand nu vor fi gata si analizele parametrilor microbiologici.

Specialistii ii sfatuiesc insa pe bucuresteni sa nu foloseasca apa de la robinet nici macar pentru igiena personala.

“Poate pentru igiena personala nu as fi chiar incantat sa ma spal pe dinti. As folosi apa plata. Mi se pare ciudat sa nu poti sa ai apa potabila in Bucuresti, in 2019.”

Potrivit autoritatilor, Apa Nova ar fi folosit, in 29 ianuarie, o cantitate mai mare de clor pentru tratarea apei potabile dupa ce raul Arges a fost poluat cu amoniu in urma topii masive a zapezilor.

Apa Nova: Rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei in Bucuresti; concentratia de clor rezidual este in limitele admise

Compania Apa Nova anunta joi dimineata ca rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei in Bucuresti, iar concentratia de clor rezidual este in limitele admise.

″in spiritul valorii de baza care guverneaza compania noastra si anume responsabilitate fata de client, Apa Nova Bucuresti a suplimentat, incepand cu seara zilei de 30.01.2019, numarul si frecventa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile in sectoarele 5 si 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate in ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei produsa si distribuita de catre compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucuresti. Expertiza operatorului a permis punerea in aplicare a solutiilor tehnice necesare pentru gestionarea in conditii de siguranta a furnizarii serviciului de apa potabila”, anunta compania.

Conform legislatiei in vigoare, concentratia clorului rezidual liber in apa potabila din reteaua de distributie trebuie sa se incadreze intre 0,10 – 0,50 mg /litru, ceea ce inseamna ca in apa potabila, trebuie sa se regaseasca clor intre aceste valori. Prezenta clorului in apa potabila este deci o necesitate si o garantie ca apa este conforma din punct de vedere microbiologic. in plus, o certitudine pentru consum in siguranta a acesteia. in alte state, spre exemplu, normele impun concentratii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranta (de exemplu, SUA), explica Apa Nova.

″in mod uzual, operatorii de apa mentin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual in forma libera) la valori de pana la 0.50 mg. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, clorul, care este prezent in apa potabila, se poate incadra in limitele intre 0,20 mg/l si pana la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigura si frecventa metoda pentru tratarea apei (eliminarea de virusi si bacterii). Rezultatele monitorizarii calitatii apei in Bucuresti in acest moment arata ca concentratia de clor rezidual in forma libera nu a depasit valoarea de 0.40 mg/l si nu a fost mai mici de 0,10 mg/l”, sustin reprezentantii companiei.

31 ian 11:11Cap Limpede
Loading...