Mihaela Bilic scrie, pe Facebook, despre o enorma minciuna care a fost vehiculata si alimentata ani de-a randul.

„In anii 60 industria zaharului a platit oamenii de stiinta de la Harvard sa faca public un studiu din care rezulta ca grasimile alimentare (nu zaharul!) sunt principalele responsabile pentru bolile cardiovasculare. Aceasta enorma minciuna a fost dezvaluita de curand intr-un raport special al JAMA Internal Medecine, unde sunt aratate dovezile si numele celor implicati.

Articolul mincinos a aparut in 1967 in New England Journal of Medecine (NEJM), sustinand ca grasimea si colesterolul din alimente au impact negativ asupra sanatatii noastre. In mod deliberat a fost dat uitarii si pus sub tacere raportul care dovedea fara urma de indoiala, inca din 1950, ca zaharul este direct implicat in aparitia bolilor cardiovasculare.

Revista NEJM a fost sponsorizata de Fundatia pentru Cercetarea Zaharului (SRF), fapt tinut secret pana in 1984 In arhivele Bibliotecii Medicale de la Harvard exista documentele care atesta faptul ca revista era finantata de SRF, avea temele impuse si articolele erau examinate si cenzurate inainte de a fi publicate.

Inca din 1962 nutritionistii au subliniat ca un regim sarac in grasimi si bogat in zahar duce la cresterea colesterolului in sange. Apoi au aparut nenumarate rapoarte care aratau ca nivelul zaharului in sange este direct responsabil de fenomenul de ateroscleroza (ingustarea vaselor de sange), nicidecum hipertensiunea si colesterolul.

Singurul ecou in presa a acestor descoperiri a fost publicarea in 1965 in New York Herald Tribune a unei pagini dedicate in intregime pericolului zaharului. Valul de intrebari care a rezultat a dus la nevoia unui studiu serios si bine documentat, ce a avut loc -ati ghicit- la Harvard. Dupa un an de analize ce au fost modificate si cenzurate de Fundatia Zaharului, concluzia care a fost data publicitatii a fost aceea ca „singura metoda prin care pot fi prevenite bolile cardiovasculare este reducerea consumului de grasimi”.

NEJM publica aceasta concluzie in 1967, insa este omisa legatura directa a acestei reviste cu industria zaharului. 50 ani mai tarziu inca ne luptam sa eliminam din mintea oamenilor mitul conform caruia grasimea alimentara face rau. Intre timp am devenit obezi, hipertensivi si cu colesterolul crescut in sange, mancand zahar in loc de oua, unt si branza”