Mihaela Bilic citeaza cateva somitati din domeniul nutritiei care atrag atentia asupra laptelui de soia. „”Laptele de soia este o escrocherie nutritionala”. Afirmatia nu-mi apartine, desi recunosc ca ma unge pe suflet si nici eu n-as fi spus-o mai bine. Citez din declaratia dr. Jean Marie Bourre, membra a Academiei de Medicina din Paris, cu ocazia colocviului „Octombrie Rosu” dedicat cancerului de san: „Laptele de soia nu este decat o zeama alba, o escrocherie nutritionala plina de fitoestrogeni similari estradiolului (hormon sexual feminin), care sunt perturbatori hormonali ce favorizeaza dezvoltarea cancerelor hormono-dependente”.

Cu aceeasi ocazie dr. Mary Enig, presedintele Asociatiei nutritionistilor din Maryland spune:”un bebelus hranit cu lapte de soia primeste echivalentul in fitoestrogeni a 5 pilule contraceptive pe zi. Acesta poate determina pubertate precoce la fetite si un retard in dezvoltarea sexuala la baietei”.

Agentia franceza de securitate alimentara a alimentelor a tras semnalul de alarma cu privire la consumul de soia inca din anul 2000. Autoritatile din SUA (Food and Drug Administration-celebrul FDA) nu a fost niciodata de acord sa dea pentru soia calificativul GRAS (Generaly Recognise As Safe). Fitosterolii in exces pot sa impiedice ovulatia, favorizeaza aparitia de celule canceroase si pot determina hipotiroidie, cu toate simptomele asociate ei: letargie, constipatie, crestere in greutate, oboseala. Nu intamplator calugarii budisti consuma tofu, efectul acestei asa-zise branze din soia este reducerea dramatica a libidoului😂
Autoritatile elvetiene recomanda folosirea cat mai limitata a produselor din soia in alimentatia bebelusilor.

In Anglia agentia publica de sanatate cere parintilor un aviz medical inainte de a permite hranitea copiilor cu soia. Ministerul Sanatatii din Noua Zeelanda spune:”produsele din soia nu trebuie sa fie utilizate decat sub supravegherea medicului. Specialistii care trateaza copiii cu produse pe baza de soia din considerente medicale, trebuie sa fie constienti de potentialul de interactiune dintre produsele pentru copii pe baza de soia si functionarea glandei tiroide”. Orice comentariu este de prisos…”, conchide Mihaela Bilic.