Cel mai cunoscut nutritionist din Romania, Mihaela Bilic, arata ce ascund cele mai aprecieta si consumate gustari ale romanilor. „Ce poate fi mai nimerit intr-o seara friguroasa decat o rontaiala sanatoasa. Asa ca voi inaugura astazi o serie de postari legate de echivalente alimentare si comparatii intre produse, am sa pun mancarea sub lupa si am sa descifrez etichete pentru ca voua sa va fie mai usor sa alegeti de pe raft.

La linia de start sunt prezente:
– o punga mare de pufuleti(80g)
– o punga mare de popcorn(80g)
– fulgi de porumb fara zahar(1/3 punga)
– o punga chips de porumb(tortillas)

Poza mea artistica va ajuta sa comparati dintr-o privire toate sortimentele de rontaieli si sa va faceti o idee despre continutul de calorii, glucide(G), proteine(P) si grasimi(L) din fiecare produs.

Desi avem greutati perfect egale pentru toate cele 4 produse(80g),puteti observa volumul enorm pe care il ocupa pufuletii fata de fulgii de porumb. Concluzia: cine vrea sa manance mult trebuie sa aleaga pufuleti sau popcorn, ele sunt umflate cu aer si au densitate calorica mica.

Ca tot a venit vorba de calorii, puteti vedea ca chips-urile sunt campioane pentru ca au cea mai multa grasime(17,5g), urmeaza apoi popcornul(17g), pufuletii(8g) si fulgii ultimii, lipsiti aproape de lipide.

Daca raportam la 100g, toate produsele de rontait au in medie 420calorii, deci nu de numarul de calorii trebuie tinut cont ci de cantitatea pe care o primim in acest numar.

Desi nu apare in poza continutul de sare la suta de grame este urmatorul: popcorn 2,5g, chips 1,5g, pufuleti 0,9g, fulgi 0,8g.

Concluzia:
– fulgii de porumb sunt cei mai grei, 3 pumni de fulgi sunt echivalenti cu o punga mare de pufuleti
– chips-urile sunt la fel de bogate in grasime ca si popcornul, insa volumul lor este mult mai mic; 3 pumni de chips-uri sunt echivalenti cu o punga de popcorn.

In functie de gust si dispozitie puteti alege oricare din rontaielile de mai sus, insa tineti cont de diferentele de volum. Eu voi da o bila alba pufuletilor si ii declar campioni- au volumul cel mai mare, putina grasime si un strop de sare”, puncteaza Mihaela Bilic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.