Cel mai cunoscut nutriotionist din Romania, Mihaela Bilic, dezvaluie care sunt egumele si fructele pe care este inutil sa le cumparam bio.

„Fructele si legumele bio sunt, prin definitie, cultivate fara pesticide. Beneficiarul principal este pamantul, astfel de culturi protejand solul planetei de care trebuie sa se bucure si generatiile urmatoare. Produsele bio nu sunt superioare din punct de vedere nutritiv, cel putin nu la capitolul macronutrienti. Analiza comparativa intre un aliment cultivat bio si cultivat conventional arata aceeasi compozitie in glucide, proteine, grasimi si implicit, au acelasi numar de calorii.

Diferentele apar la categoria micronutrienti (vitamine si minerale) si mai ales la continutul de fitonutrienti- pigmenti vegetali cu actiune benefica pentru sanatatea noastra si care sunt responsabili si de gustul superior al produselor bio.

Insa nu toate sortimentele de legume si fructe beneficiaza major de metoda de cultivare bio, e mai important sa consumam legume si fructe in general, decat sa cumparam exclusiv varianta bio.

Din grija pentru bugetul vostru (bio inseamna obligatoriu mai scump), m-am gandit sa va spun care sunt legumele si fructele pe care este inutil sa le cumparam bio. Lista apartine Grupului de cercetari pentru mediul inconjurator din Franta si a fost stabilita pe baza rezultatelor a 43.000 teste privind prezenta pesticidelor in produsele alimentare.
Cele 12 fructe si legume pe care NU merita sa le cumparam bio, varianta conventionala de cultura fiind foarte sigura pentru consum:
BROCOLI
VINETE
VARZA
CEAPa
SPARANGHEL
MAZaRE
PORUMB
MANGO
ANANAS
BANANE
KIWI
AVOCADO

Pe de alta parte, daca aveti posibilitatea financiara si doriti un gust superior, n-ar fi rau sa optati pentru varianta bio in cazul urmatoarelor 10 produse:
ARDEI GRAS
SALATa de orice fel
SPANAC
PIERSICI/NECTARINE
CAPsUNI
CIREsE
MERE
PERE
STRUGURI

Si nu in ultimul rand, nu uitati ca legumele sunt un aliment de baza, de mancat la orice masa, pe cand fructele sunt un desert”, conchide Mihaela Bilic.