Mihaela Bilic avertizeaza parintii: Dieta vegana nu e recomandata sub nicio forma unui copil!

Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat ca nu este indicat „sub nicio forma” ca un copil sa fie crescut doar cu alimente vegane. Omul a fost construit sa asimileze si sa utilizeze mult mai bine substantele nutritive de origine animala, spune medicul. Dieta vegana este o chestiune pe care un adult o ia pe propria raspundere, iar „miracolul naturii” este ca organismul se va descurca si cu nutrientii din „acele frunze”, precizeaza Mihaela Bilic.

„Alimentatia vegana are la baza o alta motivatie: fie morala, religioasa, sunt tot felul de principii care pot determina ca un adult sa aleaga un anumit tip de aliment. E o chestiune pe care o iei pe proprie raspundere. Organismul, odata ce suntem adulti, se va descurca - aici e miracolul naturii - si din acele frunze pe care i le dai, cum poate, o sa faca nutrientii de care are nevoie. Dar e o chestiune pe care ti-o asumi si ale carei consecinte trebuie sa ti le asumi.

La copil (alimentatia vegana n.r.) sub nicio forma, pentru ca vitamina B12 e doar in produsele de origine animala si pentru ca am fost construiti atat de frumos. Prin evolutia speciilor, omul, datorita complexitatii, mai ales a cutiei craniene, si a tot ce inseamna materie cenusie, avem nevoie de nutrienti performanti si speciali”, explica Mihaela Bilic la Digi24.

„Creierul nostru nu poate face din produsele vegetale substante de care are nevoie si e foarte important ca asa am fost lasati de natura. Nu putem extrage calciul din iarba, chiar daca vaca poate, nu putem lua omega 3 din semintele de in. Am fost construiti sa asimilam si sa utilizam mult mai bine substante nutritive de origine animala.

Fierul din carne se absoarbe de 4 ori mai bine decat cel din vegetale. Vegetalele au tot felul de oxalati, fitati care blocheaza absorbtia. Iar noua, daca ni se arata pe o lista stiintifica ca substantele respective exista intr-un produs e una, dar daca nu esti medic si nu ai facut facultatea de medicina si esti doar biolog sau absolvent de alta facultate, nu ai de unde sa stii ca daca o substanta exista intr-un aliment, ea se poate si metaboliza in corp”, a declarat Mihaela Bilic, medic nutritionist.

30 mar 17:33Cap Limpede