Nutrionistul Mihaela Bilic a pus lupa si a analizat alimentele recomandate in numeroase articole de pe internet.

„Cand vine vorba de fibre, toata lumea e de acord: cu cat mai multe, cu atat mai bine. Doar ca sa fiu sigura ca toata lumea stie, subliniez: fibrele nu pot fi digerate de catre oameni (nu avem enzimele necesare), nu aduc niciun nutrient in organism si au valoare calorica zero. Si atunci de ce sunt bune? Pentru ca au exclusiv rol mecanic: se umfla, dau volum bolului alimentar, forteaza intestinele sa se miste, previn constipatia si scad absortia de zahar si grasimi din tubul digestiv. Sunt un fel de balast care accelereaza digestia si creste satietatea.

Ce alimente contin fibre? Ei bine, doar produsele vegetale (cereale, legume, fructe); in produsele de origine animala (carne, peste, ou, branza, lapte) nu avem niciun gram de fibre. Concluzia: avem nevoie de vegetale la fiecare masa, astfel incat sa reusim sa consumam zilnic 25-30 g fibre. insa nu doar de cantitatea de fibre trebuie sa tinem cont, ci si de aportul caloric total; fibrele nu exista ca atare, ele sunt continute in alimente si face diferenta daca sursa de fibre sunt migdalele (580cal/100g) sau morcovii (35 cal/100g). Nu de alta, dar s-ar putea sa ne ingrasam spectaculos incercand sa scapam de constipatie.

Asa ca am definit, de la mine putere, RANDAMENTUL fibrelor ca fiind raportul dintre cantitatea de fibre continuta intr-un produs si valoarea calorica a acestuia. Exemplu: painea neagra are 10g fibre la 100 g si 200 calorii, deci randamentul va fi 5; smochinele au 10,5 g fibre si 300 cal, randamentul lor va fi 3,5 etc.

De ce e important sa stim randamentul? Ca si in fizica, avem nevoie sa aflam din ce produs putem lua cea mai mare cantitate de fibre, cu un aport cat mai mic de calorii. In poza aveti un fel de Top 12 produse bogate in fibre, am facut eu calculele si iata clasamentul care a rezultat (la 100 g produs):
– fasole boabe= 10,8 (6,5g fibre/60cal)
– crakers= 5,7 (20g fibre/350 cal)
– para= 5,3 (3,5g fibre/65cal)
– paine neagra= 5 (10g fibre/200cal)
– pastai soia= 4,46 (6,3g fibre/140cal)
– avocado= 4,37(7g fibre/160 cal)
– prune uscate= 3,5(8g fibre/230 cal)
– muesli= 2,65(8,5g fibre/320 cal)
– ciocolata neagra=2,27(12,5g fibre/550cal)
– migdale= 1,9(11g fibre/580 cal)
– paste integrale=1,85 (6,5g fibre/350cal)
– biscuiti digestivi=1,45 (7g fibre/480cal)

Nu-i asa ca e amuzant? Pe primul loc ca si randament pentru fibre se afla fasolea boabe, iar pe ultimul loc biscuitii digestivi!! Cu alte cuvinte e mai eficient sa mancati ciocolata neagra daca vreti fibre, ingrasa mai putin decat niste biscuiti uscati cu nume sugestiv. Cat despre fasole si leguminoase in general, ce sa zic? Premiante cu coronita- si pentru fibre, si pentru proteine vegetale si pentru minerale- ca tot suntem in post”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here