Cap Limpede

Stirile zilei

Microbii vor fi ultimii supravietuitori care vor trai pe Terra!

Microbii vor fi ultimii supravietuitori care vor trai pe Terra, singurii capabili sa traiasca in conditiile extreme provocate de modificarile solare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici.

Cercetatorii de la universitatile St Andrews, Dundee si din Edinburgh, din Marea Britanie, autorii acestui studiu, au folosit modele computerizate pentru a previziona modul in care va evolua Pamantul pe mai multe miliarde de ani, informeaza bbc.co.uk.

Ei au stabilit ca Soarele va deveni din ce in ce mai fierbinte si stralucitor, iar microbii vor fi singurele organisme vii care vor putea supravietui in astfel de conditii extreme aduse de modificarile solare.

Jack O’Malley James, unul dintre autorii acestui studiu, spune ca, din cauza modificarilor solare, nivelul de oxigen va scadea pana la disparitie, presiunea atmosferica va urca, la fel si salinitatea, rezultata din evaporarea oceanelor.

Viitorul Pamantului este legat de activitatea Soarelui, iar, in urmatorul miliard de ani, caldura astrului va deveni din ce in ce mai intensa, iar oceanele vor incepe sa se evapore, consecintele gazelor cu efect de sera fiind dezastruoase. Temperatura medie de pe Terra va creste cu circa 100 de grade Celsius fata de cea inregistrata in prezent. In combinatie cu scaderea nivelului de oxigen, toate aceste modificari vor conduce la disparitia florei si a animalelor mari.

Ultimii supravietuitori de pe Terra vor fi microbii extremofili, capabili sa traiasca in medii ostile, foarte fierbinti, aride si otravitoare. Autorii studiului cred ca aceste grupuri de microbi se vor concentra in jurul ultimelor surse de apa din adancime.

De asemenea, cercetatorii spun ca viata va disparea cu totul de pe Terra in aproximativ 2,8 miliarde de ani.

Autorii studiului mai spun ca evolutia vietii pe Terra poate oferi informatii despre modul in care organismele vii ar fi supravietuit in alte locuri din Univers. Este mai probabil ca pe planetele asemanatoare Terrei sa se gaseasca organisme microbiene decat forme de viata complexa asa cum se gasesc pe Pamant in prezent.

Microbii pot provoca modificari subtile in nivelurile gazelor din atmosfera, iar acest lucru ii poate ajuta pe astronomi, in viitor, sa detecteze prezenta lor pe planete similare Terrei. Un candidat este metanul, care poate fi folosit pentru a indica prezenta formelor de viata, insa depinde in ce cantitati este produs.

Sursa: mediafax.ro

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-40777").on("click", function(){ $(".com-click-id-40777").show(); $(".disqus-thread-40777").show(); $(".com-but-40777").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});