DIICOT anunta ca isi va suspenda activitatea in urmatoarele doua saptamani, intre orele 8-12, zilnic, ca protest fata de OUG 7 data de Tudorel Toader.

“Adunarea Generala a procurorilor D.I.I.C.O.T, cu majoritate de voturi a luat in discutie urmatoarele modalitati de protest graduale pana la abrogarea dispozitiilor mai sus criticate si a hotarat: suspendarea activitatii intre orele 08-12 in fiecare zi, in intervalul 02.-08.03.2019. In acest interval de timp vor fi solutionate doar urgentele, respectiv cauzele cu arestati sau alte situatii operative ce nu suporta amanare; publicarea formelor de protest pe site-ul D.I.I.C.O.T”, anunta DIICOT.

“Sper ca cei care au nemultumiri, care au iesit in spatiul public si au exprimat aceste nemultumiri, sa vina la aceasta intalnire la Palatul Victoria, sa vedem care sunt problemele pe care nu le agreeaza, cum justifica, si pe urma vom lua o decizie referitor la aceste aspecte. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca nu vom renunta la ordonanta. Am vazut iesiri in spatiul public care au solicitat sa renuntam la aceasta ordonanta in totalitate. Am spus intotdeauna ca dam dovada de flexibilitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam si la lucrurile bune, din dorinta unora de a face acest lucru. Poate unele lucruri nemultumesc. Argumentate – ele pot fi schimbate. si cred ca dialogul este foarte important”, a aratat premierul, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD, desfasurata la Palatul Parlamentului.

Dancila a mentionat ca intentiona sa aiba intalnirea cu reprezentantii magistratilor chiar de vineri, dar ca a fost plecata din tara. Explicand motivele care au dus la organizarea intalnirii abia dupa adoptarea OUG, Dancila si-a exprimat convingerea ca discutiile preliminare trebuie purtate de catre ministrul de resort.

“Timpul nu ar permite primului-ministru sa discute pe fiecare act normativ, pe fiecare domeniu. Eu cred ca acest lucru este atributul ministrului de resort, iar discutia de astazi cu magistratii este ca urmare a nemultumirilor pe care le-am vazut in spatiul public. Langa mine va fi si ministrul Justitiei si vom vedea care sunt de fapt punctele care au creat aceasta nemultumire. (…) Ati vazut vreun prim-ministru care a discutat pentru fiecare ordonanta de urgenta cu asociatiile magistratilor? Ati vazut, atunci cand a schimbat intr-o noapte doamna Pruna, prin ordonanta de urgenta, anumite capitole, ca a avut o discutie, inainte, cu magistratii primul-ministru? Eu nu am vazut acest lucru. Dar, in acelasi timp, din respect pentru magistratii din Romania, din respect pentru cei care vor sa isi spuna punctul de vedere, am considerat ca este bine sa am astazi o intalnire cu asociatiile de magistrati”, a precizat ea.

Dancila a adaugat ca respecta punctul de vedere al asociatiilor care au ales sa nu participe la intalnirea de la Palatul Victoria, dar a mentionat ca aceasta atitudine nu va duce la o schimbare.

“Daca ies public si spun un lucru si in acelasi timp refuza dialogul pe urma, mi se pare ca acest lucru ramane la nivel declarativ si ca nu vor aduce o schimbare, asa cum isi doresc”, a spus sefa Guvernului.

Prim-ministru a mai precizat ca a primit “foarte multe mesaje” privind sustinerea OUG 7/2019.

“Lucrurile sunt impartite. Sunt o parte din cetateni care sustin aceasta ordonanta, sunt o parte care nu o sustin. Eu trebuie sa vad adevarul si sa vad ce aduce pozitiv orice schimbare pe care o facem. Nu cred ca modificarea trebuie sa o facem in strada”, a fost de parere ea.

Prim-ministrul Viorica Dancila a invitat pentru luni, la ora 15,30, la Palatul Victoria, cate un reprezentant al asociatiilor de magistrati, precum si reprezentanti ai CSM, pentru discutii pe marginea legislatiei in domeniul justitiei.