Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir se praznuieste in data de 26 octombrie. Legat de aceasta sarbatoare pentru crestini, sunt amintite mai multe traditii si obiceiuri. Peste 340.000 de romani isi serbeaza onomastica in data de 26 octombrie, cu ocazia Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de Mir sau Sfantul Dumitru.

Sfantul Dimitrie este protectorul iernii pastorale, iar in functie de harnicia oamenilor, acesta le va da o iarna blanda sau una naprasnica. Sfantul Dumitru a trait la Tesalonic (Salonic, in Grecia de azi) in vremea imparatilor Diocletian si Maximian (284-305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia si era admirat de toti, nu doar pentru nobletea si frumusetea lui exterioara, ci si pentru virtutile sale, pentru intelepciunea si bunatatea sa.

In traditia populara, Sfantul Dumitru usuca toate plante si dezfrunzeste codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, exista credinta ca pe 26 octombrie, caldura intra in pamant si gerul incepe sa isi arate coltii.

Traditii si superstitii de sfantul Dumitru

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra.

Altii spun ca daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca spre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Cei care nu dorm pana dupa ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culca mai devreme de 12 vor fi norocosi si energici in urmatoarele 12 luni.

Se spune ca de Sfantul Dumitru femeile nu au voie sa se machieze, coafeze sau sa faca “parada modei”. Ar risca un an dificil in casa si in relatia cu sotul.

Nu se spala haine si nu se coase. O alta lege ce trebuie respectata in ziua Sfantului Dumitru are legatura cu treburile casnice. Nu ai voie sa speli haine si nici sa prepari mancare la cuptor.

Obiceiuri de Sfantul Dumitru

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se savarsesc in ajunul sarbatorii de Sfantul Dumitru sunt focurile vii. in noaptea de 25 octombrie se tine „Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obisnuiesc sa aprinda focuri in curti sau pe dealuri. Persoanele care sar peste flacari vor fi sanatosi intregul an si feriti de necazuri, nenorociri si boli.

Rolul focului este de a alunga atat fiarele, avand si puteri roditoare, astfel incat dupa ce este stins oamenii obisnuiesc sa arunce in gradina cenusa si carbunii.

Dintre barbatii sarbatoriti la aceasta data, majoritatea poarta numele de Dumitru (280.462), Mitica (8.503), Dimitrie (5.422).Motiv de sarbatoare este si pentru cei care poarta numele Dumitrache (1.218), Dimitri /Dimitre (200), Mitru (256), Mitrea (108), si Mitu (548).

Cele mai frecvente prenume ale femeilor sarbatorite inaceasta zi sunt: Dumitra (33.688), Dumitrita / Dimitrita (6.494),Dumitrana (366), Demetra (330), si Dumitrica (389).

Mesaje frumoase de Sf. Dumitru

Sfantul Dumitru sa-ti dea un raspuns la orice intrebare, un zambet pentru fiecare lacrima, si o binecuvantare la fiecare pas. La multi ani !

Fie ca sfantul ce te protejaza sa-ti aduca mult noroc, fericire si impliniri. Sa ai o zi minunata !

Astazi e ziua in care tu iti sarbatoresti numele, iar eu vin in intampinarea ta, sa-ti urez un calduros la multi ani!