Lovitura dura pentru Victor Ciorbea! CCR: Pensia speciala de 30.000 de lei a Avocatului Poporului este neconstitutionala!

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca pensia speciala a lui Victor Ciorbea – de aproape 30.000 de lei – este neconstitutionala si au trimis actul normativ Parlamentului, au declarat surse din CCR citate de G4Media.ro.

Motivul respingerii a fost ca nu se poate ca pensia Avocatului Poporului sa se raporteze la venitul unui judecator CCR, asa cum prevede legea adoptata de Parlament la initiativa senatorului PSD serban Nicolae si a deputatilor PSD Florin Iordache si Eugen Nicolicea.

Sesizarea vizeaza atat modul in care a fost instituita pensia speciala pentru detinatorii functiei de Avocat al Poporului, precum si procedura parlamentara de aprobare a legii.

Obiectia de neconstitutionalitate a fost dezbatuta in 23 ianuarie, insa Curtea a amanat pronuntarea pentru 30 ianuarie intrucat a apreciat ca mai are nevoie de timp.

"Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului a fost transmisa de Parlament spre promulgare Presedintelui Romaniei in de data de 24 octombrie 2018. Apreciem ca aceasta lege a fost adoptata cu nerespectarea prevederilor constitutionale ale art. 75 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 61 alin. (2), precum si cu cele ale art. 147 alin. (4), iar prin continutul sau, actul normativ are prevederi care sunt contrare dispozitiilor constitutionale consacrate prin art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1), precum si prin art. 138 alin. (5) coroborat cu art. 111 alin. (1)", conform presedintelui.

30 ian 15:33Cap Limpede