„Frumosul are menirea sa te faca sa iubesti, sa iti deschida inima. Frumusetea incremeneste timpul, il amuteste, il seduce, il absoarbe si il face sa dispara. Si asta pentru ca intermediaza, iti face cunostinta cu Iubirea, care nu este emotie ci putere, viata si lumina, Dumnezeu.”

Doru Bem este Membru Fondator al Centrului de Dezvoltare Holistica OR&DO, Formator si Consilier de dezvoltare personala, autor al cartii „Cararea Universului”, cunoscut de mai bine de 10 ani din aparitiile numeroase la emisiunile de specialitate de pe posturile TV romanesti, prin cursurile, conferintele si taberele organizate impreuna cu Oreste Teodorescu (OR&DO), dar si ca proaspat actor la Teatrul Excelsior din Capitala.

Cap Limpede: Doru, bine te-am regasit! Am aflat ca esti actor al teatrului Excelsior din Bucuresti. In ce spectacole joci si cum imbini actoria cu activitatea ta din domeniul spiritualitatii?

Doru Bem: Bine te-am regasit! Da, am onoarea si bucuria sa fac parte din trupa Teatrului Excelsior, am intalnit acolo un colectiv minunat si armonios, o mana de oameni de calitate atat din partea conducerii, administrativului cat si din echipa tehnica si artistica. Oameni normali la cap si cu picioarele pa pamant. Ma rog, echipa artistica mai sta cu picioarele prin nori si capul in stele, altfel e complicat cu creatia daca esti prea infipt in pamant. Brancusi, desi lucra cu piatra, era cu mintea in alt univers. Si aici la fel. In timp ce actorul lucreaza cu cuvantul si trupul sau, mintea cerceteaza universul psihic al personajului si se desprinde total de probleme personale, si intr-o oarecare masura, de concretul imediat.

Cap Limpede: Nu este epuizant sa te deconectezi de la realitate si sa treci in alta „dimensiune”?

Doru Bem: Daca actorul este suta la suta concentrat pe ce are de facut intr-o piesa, creierul lui se comporta ca la o sedinta de meditatie. Din cauza asta, dupa niste repetitii bune, actorul simte o stare tonica, de bine si de liniste. Concentrarea pe un singur gand, lucru, actiune, produce o stare puternica de relaxare a creierului. De altfel creierul nu se relaxeaza doar cand ii spui tu sa se relaxeze ci si cand ii schimbi radical directia si il pui pe o singura sosea si sens. Repetitia poate fi o terapie daca iti faci treaba bine. Este binestiut in lumea teatrului ca de multe ori vii la repetitii racit sau cu alte probleme iar pe perioada repetitiilor si o bucata de vreme dupa, orice simptom dispare aproape in totalitate.

Cap Limpede: Si care e legatura intre actorie si spiritualitate…?

Doru Bem: Intre actorie si spiritualitate exista multe asemanari, ambele au la baza credinta, creatia, cuvantul, ratiunea, exprimarea ratiunii, modelarea, forma si esenta, puterea creatoare, exprimarea virtutilor si directia ascendenta a vietii, chiar transcendenta vietii. Catharsisul despre care vorbea Aristotel ar trebui sa fie scopul si tinta actului artistic, purificarea sufleteasca prin participarea intensa la actul creator. Foarte multi actori sunt oameni spirituali, cred ca majoritatea, iar o buna parte sunt si religiosi, crestin-ortodocsi practicanti si nu numai. Toti suntem chemati de Dumnezeu, fiecare in felul sau, dupa puterea, putinta sau neputinta lui; unul artist, altul militar, altul matematician, altul cersetor etc. Noi nu suntem chemati sa fim actori, militari, doctori etc, ci sa fim Oameni in adevaratul si absolutul sens al cuvantului, sa transcendem viata cu ajutorul lui Dumnezeu spre EL, prin tot ceea ce facem in viata, inclusiv prin intermediul meseriilor temporare, care sunt in esenta, experiente de viata in colectivitati specifice. Ce valoare ai tu ca doctor acolo unde nu exista pacienti, ce poti judeca unde toti sunt in dreptate, si ce actorie sa faci acolo unde este o lume perfecta plina de moralitate si spiritualitate?

Cap Limpede: Pentru multi oameni actoria nu e o meserie ci mai degraba asa o „maimutareala”!

Doru Bem: E valabila intrebarea din doua puncte de vedere chiar… Unii pot vedea in actorie o maimutareala (aici ma refer si la actori nu doar la public) iar altii, o experienta de daruire si o expresie a unor ratiuni modelatoare, cu caracter constructiv.

In luna Martie iesim cu Premiera la Iluzia Comica, Regia Anca Ciuclaru. Este un proiect de suflet, la care lucrez cu oameni minunati si actori foarte buni! Anca isi merita toti laurii pentru proiect, propunere, viziune, conducere, croseteaza bine acest text din secolul XVII. Va anuntam din timp evenimentul!
Un taram de poveste, Tabara de Spritualitate si Cronicile din Narnia – o vacanta altfel.

Cap Limpede: Mi-a starnit interesul noua Tabara de Spiritualitate pe care o sustineti anul acesta, tu si Oreste, in Delta Dunarii. Aveti un program foarte interesant in cele opt zile, cursuri, seminarii, filme in aer liber si in sala de cinema, Safari in Padurea Letea, iar locatia este cuceritoare. De unde a pornit ideea acestei noi tabere?

Doru Bem: A pornit in urma cu cativa ani, vroiam sa gasesc o locatie linistita si frumoasa. Ideea a venit de la un bun prieten de-al nostru, eu nici nu ma gandisem la Sfantu Gheorghe si nici nu cunosteam locul. A doua zi am plecat direct acolo, iar cand am ajuns la Sfantu Gheorghe si in locatia Green Village, dupa o minunata calatorie cu salupa, am avut senzatia ca am pasit intr-un alt timp si intr-o alta poveste, sau intr-o poveste fara de timp mai bine zis. Niciun zgomot, niciun sunet, doar adierea vantului si multa pace. Ulite acoperite de nisip si case traditionale facute din pamant, cu acoperisuri impletite din paie, cu mici canale sau ”maneci” care te duc in labirintul fermecator al Deltei. Un loc in care te bucuri si descoperi fara sa vrei tihna pamantului, zborul neincordat al pasarilor, libertatea, vigoarea si puterea naturii. Mi-a venit in minte cartea ”Cronicile din Narnia” in timp ce mergeam prin acest sat rupt de viata cotidiana de la oras, de problemele false, de viata culturii de plastic, de desertaciunea de zi cu zi, de zumzetul de fundal si de iluzia civillizatiei. Aici, in inima Deltei Dunarii, Marea se intalneste cu Dunarea, este o imagine minunata, ca o poarta intre lumi. Asa ca taramul nostru secret, Narnia noastra, este la Sfantu Gheorghe.
In Delta Dunarii, vara, in timpul zilei, satele sunt ca pustii. Rar vezi picior de om. Este o liniste noua, nici nu stiu cum sa iti spun… Intr-un sens poetic, este o liniste noua pentru mine, am descoperit o altfel de liniste la Sfantu Gheorghe, poate ca din pricina Sfantului care vegheaza cu pace asupra acestui loc. Deci, a fost dragoste la prima vedere!

Cap Limpede: De ce o ”altfel” de vacanta, chiar mai sunt oameni care vor sa se imbogateasca spiritual, cei mai multi vor sa-si risipeasca timpul si banii dupa un an istovitor la munca?

Doru Bem: Pentru ca timp de opt zile se contureaza o experienta constructiva in plan personal pentru fiecare. Avem un program in care am alternat cursurile si seminariile cu momente frumoase petrecute impreuna pe plaja, in excursia Safari, la mese traditionale, in plimbari, la filme artistice si documentare, interior si in aer liber, si in discutii libere. Este o vacanta in care nu bucuri doar ochii si trupul ci si sufletul. Impletind informatiile de la cursuri si discutiile purtate despre paleta sensurilor vietii si ale creatiei, excursiile si momentele petrecute impreuna sunt imbogatite. Dupa aceste 8 zile ramanem cu prieteni, cu amintiri frumoase si cu informatii pretioase pentru viata personala. Toate la un loc cred ca o fac o vacanta ”altfel” sau ”mai mult decat o vacanta”.

Resortul Green Village – Green Dolphin Camping – O locatie de vis pentru adulti si copii

Cap Limpede: Unde se desfasoara Tabara de Spiritualitate?
Doru Bem: Intr-o locatie exotica, pe care rar o gasesti in Romania si care se integreaza perfect cu natura si locul. Este vorba de Resortul Green Village – Green Dolpgin Campnig, acolo unde se desfasoara anual si Festivalul International de Film Anonimul. Conditiile si serviciile sunt ireprosabile, asta este o raritate pentru Romania, pe de alta parte. Locatia dispune de trei sali de Cinema moderne si un ecran gigantic in curtea campingului unde se proiecteaza filme artistice seara de seara. Noi am optat pentru partea de Camping a Resortului, care este ca un mic sat de casute din lemn acoperite cu paie, cu o curte imensa plina de verdeata, teren de volei, cinema in aer liber si restaurant, care ne asigura mesele. Resortul ofera multe posibilitati de a petrece timpul atat adultilor cat si copiilor, pentru care este un adevarat paradis si o vacanta garantata 100%. Anul trecut am avut si o mica gasca de copii care s-au distrat teribil si au condimentat fiecare zi petrecuta impreuna. Va imaginati, casute de pitici cu stuf, plaja infinita si semipustie, nisip ca faina, in mare – pret de vreo 400 de metri apa este pana la genunchi, deci…balaceala maxima si reprosuri de pe mal „ai stat suficient in apa, vrei sa treaca toata ziua?”, dupa amiaza la piscina, mai apoi prin jeepuri si paduri, mese delicioase. In concluzie, o vacanta fericita.

Pentru organizarea taberei in locatia Green Dolphin Camping, le multumim pe aceasta cale lui Laurentiu Butuc si Ancai Simion, cele doua baghete magice ale Resortului Green Village-Green Dolphin Camping, doi oameni minunati si profesionisti cu care avem ocazia sa colaboram in cele mai bune conditii.

Discutii libere si cursuri in natura, la umbra copacilor, pe plaja sau in sala de Cinema.

Cap Limpede: Ce cursuri si ce teme aveti acest an in Tabara din Delta Dunarii?
Doru Bem: Avem cursuri de baza, asa cum le spune noi, Universul Mental si Perceptiv, Autovindecare si Control Emotional, Energetica corpului uman,Transformare Interioara, Alchimie Spirituala, Lumea Arhetipurilor, Elemente de mistica crestina. Ele cuprind ansamblul tripartit trup-minte-suflet. Temele si cursurile prezentate pe site (www.ordo.ro) sunt aceleasi in fiecare an, insa in functie de fiecare tabara, de grup, sunt altfel an de an. De altfel avem participanti care vin an de an, de 7 ani, la Vama Veche, unde este aceeasi tematica si grila de subiecte. Exista o structura de baza insa restul se schimba in functie de oamenii cu care interactionam, de dorintele, cunoasterea, nelamuririle, curiozitatile si propunerile acestora. Din acest motiv cursurile noastre sunt interactive si intram in dialog unii cu altii. Sunt multe teme propuse de noi din care isi poate alege fiecare participant pentru sesiunea de discutii libere. Aceste ”discutii libere” le purtam in curtea campingului, in natura, la umbra copacilor, de regula dupa amiaza, dar si pe plaja, incercand sa umplem timpul cu ganduri si informatii esentiale dezvoltarii noastre launtrice.

Cap Limpede: Ce subiecte abordati in aceste ”discutii libere”?
Doru Bem: Elemente de antropolgie crestina, aceasta este baza, de aici plecam. In functie de fiecare si de grup, eu abordez elemente de mistica crestina, metafizica, psihologie patristica, sensurile fundamentale ale vietii si creatiei, lumea interioara si mentala, universul material si universul spiritual (ingerii), energiile create si necreate, tipuri de cunoastere si iluminare in spatiile religioase, transformare interioara, destin si liber arbitru, protectia spirituala vs credinta, cauzele spirituale ale bolilor, simbolurile sacre, elemente de medicina traditionala chineza, energetica, rugaciunea si meditatia, postul si purificarea si multe altele. Este o lista intreaga pe site – Programa cu subiecte propuse.

Orice lucrare cu tine insuti trebuie sa presupuna entuziasm si meditatie.

Cap Limpede: Ce inseamna si ce presupune aceasta ”transformare interioara”?
Doru Bem: Destinul are mare legatura cu noi insine. Gandurile, actiunile, cuvintele, obiceiurile, tiparele mentale pe care singuri ni le formam, relatiile cu semenii, modul in care permitem ca lumea exterioara sa se reverse in minte si perspectiva din care privim viata, determina, in esenta, viitorul si implicit destinul nostru. Pentru a aduce schimbari acestora, e nevoie de cunoasterea alfabetului esential pe care marii intelepti si sfinti ai umanitatii l-au revelat. Este vorba de o schimbare, de o transformare launtrica, daca vrei, de la vierme la fluture.

In viata, omul are trei posibilitati: ramane vierme, devine un vierme cu aripi, fie devine un fluture cu aripi. Diferenta intre acestea este tocmai transformarea interioara si adevarul! Vierme ramai cand respingi adevarul si nu lucrezi mintea si sufletul, vierme cu aripi devii cand, fara nici o schimbare launtrica, te prefaci in intelept si luminat, asumandu-ti ca aripi existentiale defectele, gandirea si duhul lumii; iar fluture cu aripi devii abia cand iti asumi necesitatea imediata a unei transformari interioare, asumand adevarul pur despre tine insuti si ceea ce esti tu, in cele mai ascunse cotloane ale tale, ghidandu-te dupa Adevarul suprem care este Dumnezeu si Lumina Vietii.

Aceasta apropiere de natura ta autentica este procesul de metamorfoza, de schimbare, transformare interioara. Fluture devii cand lepezi viermele de pe tine. Sa stii ca pentru toate sistemele religioase ale lumii schimbarea presupune o munca cu tine insuti si nu o lipitura cu tine insuti. Lipitura presupune ca eu nu lucrez asupra egoismului, invidiei, mandriei, trufiei, neadevarului, judecatii, barfei etc din viata mea, insa doresc sa ajung maestru spiritual, predicator, sfant sau mai stiu eu ce, doar prin acte de prezenta si bani dati pe la cursuri, activitati, biserici. Un om fals. Transformarea interioara are pasi precisi, etape clare, ce trebuiesc lucrate cu rabdare si mai ales cu entuziasm. Orice lucrare cu tine insuti trebuie sa presupuna entuziasm si meditatie. Una este combustibil pentru drum, cealalta este masina pentru drum. Drumul este rugaciunea.
Omul e facut sa traiasca in bine, frumos, armonie, nestricaciune, tanjim toti dupa acestea dintotdeauna.

Cap Limpede: As vrea sa stiu care crezi ca este sensul omului si al vietii? Marturisesc ca pentru aceasta intrebare m-a inspirat conferinta voastra ”Omul nemuririi si sensurile vietii”.

Doru Bem: Sfintii Parinti, in orice secol sau mileniu ar fi trait, luminati fiind de prezenta Duhului Sfant in minte si inima, raspund unanim in acelasi duh, cel mai bine, la aceasta intrebare. Creatia este o manifestare a iubirii necreate, o expresie a ratiunilor lui Dumnezeu, inzestrata cu unicitate si personalitate. Forma naturii, a creatiei cat si a omului este data de sensul sau, de ratiunuea sa ontologica, existentiala. Tot asa cum o sculptura, un tablou, o partitura muzicala, nu reprezinta neaparat niste forme, ci niste idei, stari, emotii. Cand privesti un peisaj frumos aproape ca iti dau lacrimile, si asta nu datorita formei, prin intermediul ei se transmite, ci datorita unei expresii vii ce se ascunde dincolo de vaz si perceptie. Omul este creat dintr-o ratiune anume! Aceea de a il cunoaste pe Dumnezeu in toata deplinatatea si adancimea Sa, atat cat poate cuprinde omul din revarsarea harului. Spun frumos Sfintii Parinti ca Dumnezeu nu are iubire ci El este iubire. Omul este facut din si pentru iubire, iar asta se vede lesne. Omul e facut sa traiasca in bine, frumos, armonie, nestricaciune, tanjim toti dupa acestea dintotdeauna, de la inceputul umanitatii. Insa am ales alta directie.

Cap Limpede: Pai si cum explici asta oamenilor fericiti in lumea lor materiala si totusi nefericiti in lumea lor spirituala, adica depresivi, anxiosi…?

Doru Bem: Aparent este paradoxal ca intr-o lume care consuma alergand, care cauta permanent bucuria si vorbeste despre fericire si implinirea tuturor dorintelor si pasiunilor, de liberatate si spargerea barierelor, sufera de depresie si anxietate. E limpede ca ceva nu merge, ca nu vrem sa renuntam la ceva si tinem calea paralela, ca suntem pe langa. Insa cand… ceva lipseste adanc in om, nici gandurile nu-i mai sunt unde trebuie si nici judecata. Iar viata iti e asa cum iti sunt gandurile, ne-o spune atat de bland Sfantul Tadei al Serbiei si Parintele Arsenie Boca prin ”in mintea stramba si lucrul drept se stramba”. Relatiile interumane si intreaga viata depind de mintea noastra, de credinta/crezul nostru si adevarul personal.
Serghei Bulgakov, minunatul, spune: „Substanta relatiei dintre om si ingerul lui pazitor, este iubirea”. Tot asa cum este in mod ontologic si substanta relatiei dintre oameni.

Cap Limpede: Nu e prea limpede, cred, deoarece iubirea si iubirea de Dumnezeu au multe sensuri…

Doru Bem: Oamenii se indeparteaza prin lipsa iubirii, de ingerul pazitor, de Dumnezeu, de ei insisi si de ceilalti. Iubirea unei alte persoane te poate face sa te cunosti mai bine, te lumineza. Iubirea da viata, vindeca si te scoala din moarte. Cata literatura nu a cunoscut umanitatea pe aceasta tema…. Sensul omului este de a cunoaste in mod plenar aceasta iubire absoluta prin tot ceea ce ii este dat si sa devina dumnezeu dupa har. Sf Ap Pavel o exprima cel mai frumos cu putinta in Corinteni 13. Credinta presupune aceasta realitate a intalnirii fata catre fata cu Dumnezeu, de care iti este dor. Deci, daca este vorba de iubire, trebuie sa incepi relatia de bunavoie si nu silit, pus cu parul. Daca credinta se impune asta presupune slabiciune si lipsa adevarului personal. Cand Sfintii Apostoli predicau, oamenii se indragosteau de Dumnezeu si se botezau primind Duhul Sfant, focul iubirii dumnezeiseti. Deci Dumnezeu nu este un terorist, vorba Parintelui Teofil Paraian, ci insasi Iubirea, Blandetea, Dreptatea si Iertarea.

Cap Limpede: Religiile insa il cam limiteaza pe om. De multe ori l-au manipulat…
Doru Bem: Crestinismul, in esenta, este o stare si nu o religie. Devii crestin ca sa ajungi la Hristos si sa Il traiesti ca iubire si persoana in acelasi timp, mergi la Biserica ca sa devii tu insuti Biserica, te rogi – ca inima ta sa ajunga o rugaciune, te golesti de tine insuti ca Dumnezeu sa te umple, sa te faca si pe tine un petic de iubire dumnezeiasca. Si toate acestea se aplica in viata de zi cu zi, din familie, de la munca, din societate. Este o pedagogie dumnezeiasca cu tot cu instructiuni de folosire. Nu exista o tehnica insa exista o Cale. Calea vietii este si a bucuriei, a intalnirii cu ceilalti, cu alti oameni unici insa asemanatori si diferiti mie in acelasi timp, este o cale a impartasirii cu ceilalti, a comuniunii si a unei lectii permanente, neincetate, de a ma imbogati si umple de fiecare om ce imi iese in cale. Insa e pielea groasa pe noi, dupa cum spune romanul, si pana se subtiaza si ajunge la nervi, de la nesimtire la simtire, este drum bun de facut insa cu masura, rabdare si smerenie, spun Sfintii Parinti, ne subtiem si noi si devenim mai sensibili la atingerea Harului. Dar pana la Har ma intalnesc cu seful de la serviciu, cu cotoroanta de la biroul x, cu garda de control, cu ingamfata de la parter, cu soacra si nu o mai scot la capat cu spiritualitatea asta. Iar problema nu este cum sa scap de toate ci cum sa le integrez in viata mea?!

Frumosul are menirea sa te faca sa iubesti, sa iti deschida inima.

Cap Limpede: Insa exista incompatibilitati si persoane insuportabile, si pe acestea trebuie sa le integram?
Doru Bem: Un Preot mi-a spus mai demult exact asa ”nu exista incompatibilitati ci doar lipsa iubirii”. Daca te pui pe Cale, adica sa aplici invatatura, sa devii ucenic, atunci trebuie sa exersezi cu ajutorul rugaciunii, iar Dumnezeu largeste inima omului treptat, si din antipatic iti devine seful simpatic. Deci pe Cale, cu inima trebuie sa se intample ceva, sa ajungi macar de la ranjet la zambet sincer. Trebuie sa cautam frumosul din celalalt si nu doar uratul, iar asta presupune schimbarea perspectivei, curatarea ochilor, o alchimie cu viata si mediul si nu o parasire sau o schimbare. Cred in necesitatea cultivarii frumosului. “Frumosul va mantui lumea”, spune, intr-un sens foarte teologic, Dostoievski. Frumosul este fie in ascuns, fie la vedere, frumosul nu este o forma ci o expresie a unei esente care are menirea sa ti-l prezinte pe Dumnezeu cel Viu si de nebanuit tie. Frumosul are menirea sa te faca sa iubesti, sa iti deschida inima.

Frumusetea incremeneste timpul, il amuteste, il seduce, il absoarbe si il face sa dispara. Si asta pentru ca intermediaza, iti face cunostinta cu iubirea, care nu este emotie ci putere si lumina, Dumnezeu. Iubirea, intelegem, este o Persoana, Adevarul este tot o Persoana si Viata tot Persoana este! Stau si ma gandesc, Domnul nostru Iisus Hristos, privea un craniu de caine undeva pe drum si spune ”Ce frumos este”! Intelegerea acestei frumuseti care depaseste forma, din perspectiva inimii si nu a mintii, este pasul catre intalnirea cu Dumnezeu. Pe de alta parte, termenul de ”urat” , in limba noastra, vine de la ”a uri.” Deci cel care este urat este privit de ochii lipsiti de iubire. Cine este urat in fata Iubirii desavarsite? Captivitatea in lumea formei tine departe esenta. Exista un fruct exotic, nu imi aduc aminte cum se numeste, care arata groaznic si miroase oribil, ai spune ca nici porcii nu se ating, dar daca a ajuns in gura, pun in stare de extaz papilele gustative. La fel si cu oamenii, experientele de viata, suferintele si bucuriile si asta pentru ca in judecata noastra forma este absolutizata. Umanitatea sufera foarte mult din pricina aceste absolutizari a formei, este o reala cultura si obsesie a formei. Insa dupa ce se va consuma si felia aceasta poate ca vom cere mai multa esenta.

Cursurile prezentate de el sunt interactive si de multe ori terapie curata, am ras foarte mult de multe ori

Cap Limpede: Oreste Teodorescu ce cursuri va sustine?
Doru Bem: Oreste este si profesor la Facultatea de Jurnalism, unde tine un curs foarte interesant. O parte din el este sustinut si in Tabara de la Cota 1400, din luna decembrie, de la Sinaia. In Tabara din Delta, Oreste prezinta: Universul mental si perceptiv – practic sunt doua cursuri- , Lumea Arhetipurilor, Antrenamentul de inviorare, meditatie si pe langa acestea o panoplie intreaga de subiecte, il cunoasteti, va imaginati. Cursurile prezentate de el sunt interactive si de multe ori terapie curata, am ras foarte mult. Are un fel aparte de a prezenta situatii, detalii de viata, il stiti bine. Desi in ultimul timp activeaza mult in zona comentariilor si analizelor polititce, si-a pastrat capul pe umeri, inima si mintea la Dumnezeu. A trecut de la Codul lui Oreste la Codul Vietii, care e mai intim si mai important pentru el, din spusele lui. Cursurile si discutiile din Tabara, garantat vor fi foarte interesante.

Plimbari cu salupele si Safari in Tabara de la Sfantu Gheorghe

Cap Limpede: Am citit ceva despre un Safari in Delta si deja ma gandeam cum trec elefantii prin Delta. Care este sensul romanesc al acestei excursii?

Doru Bem: Da, este o excursie exceptionala! Cei de la Green Village se ocupa de aceste momente frumoase. Anul trecut am fost in Padurea Caraorman… o experienta de neuitat. Anul acesta mergem in Padurea Letea. Pornim cu salupele si catamaranele pret de vreo 3 ore spre labirintul deltei si al rezervatiilor naturale, ajungand in cel mai indepartat colt al Deltei – Padurea Letea. Eu am mai fost acolo de cateva ori in alte situatii si va pot spune ca este un loc fermecator si unic. Padurea este asemanatoare celei subtropicale, desi este zona temperata, si are caracteristici asemanatoare: arbori foarte inalti, seculari, plopi, ulmi, arini, tei, stejari liane, zone acoperite de apa, luminisuri si pajisti ca in Dumbrava Minunata, cai salbatici, iepuri, fazani, vulpi, sacali, acvile si o varietate uimitoare de pasari dar si dune de nisip de 7 metri.

Padurea are in jur de 3500 de specii de plante si animale. De aici incepe, ceea ce eu am numit Safari. De la salupe suntem preluati de cateva jeepuri, pentru ca daca mergi cu altceva iti rupi masina in 4, si pornim catre Padurea Letea, mai apoi vizitam grindul si lacul Raducu din satul C.A: Rosetti si mai departe catre Periprava, unde sunt cateva obiective turistice interesante. Suntem asteptati cu pranzul in satul Letea, la o masa traditionala. Pestele pe care il mananci la localnicii din Delta nu il gasesti la masterchefii de oras. Mesele sunt foarte gustoase si sanatoase, retete vechi si maini lucrate, toate ingredientele sunt naturale, iar pestele, dupa cum va imaginati, este prins in ziua respectiva. Excursia dureaza intreaga zi.

Filme artistice/documentare, foc de tabara, masa traditionala si tombola ”kit ADN”

Cap Limpede: Suna foarte bine ceea ce spui in mijlocul Deltei! Parca nu imi vine sa cred ca toate lucrurile acestea se pot intampla laolalta undeva in Romania. Trebuie sa fie o experienta frumoasa mai ales ca aveti si proiectii de filme, foc de tabara si seara tematica.

Doru Bem: Green Dolphin proiecteaza seara de seara filme artistice pe ecranul gigantic din curtea campingului – Cinema Paradiso. Noi avem o sala de cinema in interior, moderna, unde sustinem o parte din cursuri, si in care vizionam filme artistice sau documentare pe teme de stiinta/spiritualitate, seara, cat ne mai ramane timp si cine doreste, bineinteles. Focul de tabara, tombola „kit adn” si chindia de final sunt in ultima zi, deci inchidem cu bucurie, surprize si cu amintiri frumoase.

Cap Limpede: Am omis sa te intreb cum ajungem in Tabara la Sfantu Gheorghe, fara sa ma trimiti la vreo aplicatie…?
Doru Bem: Sunt doua variante. Din Tulcea cu Vaporul (Navrom) in jur de 4 ore, o alta calatorie frumoasa pe canalele mari ale Deltei, sau daca veniti cu masina personala, puteti lua o salupa sau catamaran de la debarcaderul Green Village de la Murighiol. De aici se face doar 1 ora pana la Sfantu Gheorghe. Toate informatiile necesare pentru transport sunt pe siteul nostru www.ordo.ro la sectiunea Tabara de Spiritualitate care are doua locatii: Vama Veche si Sfantu Gheorghe!

Cap Limpede: La Vama Veche se continua taberele de spiritualitate sau ce faceti acolo?
Doru Bem: Da, bineinteles. Vara asta avem pregatite doua sesiuni in perioada 22-27 Iulie si 29 Iulie-3 August la Vama Veche. O parte din locuri sunt deja retinute de cei de anii trecuti. Inscrierie au inceput deja. Si la Vama Veche si la Sfantu Gheorghe, locurile sunt limitate, deci e bine ca inscrierea sa se faca din timp pentru cine doreste sa mai prinda locuri libere.

Cap Limpede: Ramane deschisa invitatia pentru a continua intr-un articol viitor si cateva detalii despre Tabara de Spiritualitate de la Vama Veche, deja cunoscuta publicului de ani buni. Iti multumesc pentru timpul acordat si iti doresc mult succes in tot ceea ce faci!
Doru Bem: Multumesc frumos pentru invitatie, oricand cu drag!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.